Животът в Ню Йорк изглежда като мечта за всички потенциални емигранти у нас, но хората, ориентирали се към Голямата ябълка, трябва да са наясно, че наемният пазар там има редица особености.

На първо място едно от честите изисквания на наемодателите към потенциалните наематели е техният доход да е 40 пъти над размера на месечния наем. Това условие може да е голяма спънка и принуждава близо половината (45%) от потенциалните наематели да търсят гарант, който да добави доход към техния.

Трудното достигане на изискванията към дохода са резултат от високите нива на наемите в мегаполиса, които според имотния сайт Naked Apartments са при средно ниво от 3 418 долара на месеца.

Това вдига изискването за дохода за голяма част от наемателите до 136 720 долара.

Високите наеми карат голяма част от живеещите в Ню Йорк да са склонни да споделят жилището със съквартиранти. 32% от наемателите имат един съквартирант, 10% - двама и 7% - трима. Без съквартиранти са 51% от наемателите според данни на имотния сайт.

Около половината, или 43% от нюйоркчаните, живеят със съквартирант, защото смятат, че това е по-евтино, докато 29% живеят със свои приятели/приятелки. 17% живеят със съквартиранти, защото смятат, че така е по-забавно.

По отношение на домашните животни, относително малък процент от нюйоркчани имат–14% имат куче, докато 9% котки. 77% от тях нямат домашни любимци.

Средното търсене на имот под наем започва около 35 календарни дни преди датата им на напускане на старото място.

Най-търсените апартаменти са били тези с 2 спални (или съотнесени с родните стандарти- тристайни). Следващи по търсене са апартаментите с една спалня, представляващи 29% от търсенията. Апартаменти с три спални са търсени от 13%, докато студиа са търсели 15% от нюйоркчани.

Търсенето на апартамент под наем на по-ниска цена е последната причина за преместване според нюйоркчани. Този фактор е бил с тежест за едва 10%. Живот в по-добър апартамент и в по-добър квартал са били с тежести съответно 18 и 15% за вземането на подобно решение.

Сметките за ток на нюйоркчани са най-голямото им притеснение, като те са посочвани от 38% от запитаните с въпроса: „Ако можете да изберете коя сметка да не плащате, коя би била тя“. На второ място е сметката за отопление, посочвана от 29%, следвана с 20% - за топлата вода.

С най-висок годишен доход са се отличавали търсещите имот под наем в Манхатън –123 672 според данните на Naked Apartments. С най-нисък доход пък са били търсещите в Бронкс –47 1895 долара на година.

Потенциалните наематели оглеждат повече апартаменти на седмица, когато са търсели имот за наемане по-дълго време. През първата седмица огледите са средно 1.4 седмично, докато след петата - те скачат до 5.7 огледа на седмица.