Британската петролна компания Shell обяви в сряда планове за увеличаване на възвръщаемостта на акционерите и поддържане на стабилен добив на петрол като част от стратегията си за опростяване на бизнеса на групата и подобряване на доверието на инвеститорите.

Преди конференцията си за Деня на капиталовите пазари в Ню Йорк по-късно през деня Shell заяви, че ще увеличи средствата, разпределяни към акционерите до 30-40 % от оперативният паричен поток. Досегашната политика на компанията беше да разпределят между 20 и 30%.

„Ефективността, дисциплината и опростяването ще бъдат нашите водещи принципи, докато разпределяме капитал за подобряване на възвръщаемостта за акционерите, като същевременно позволяваме енергийния преход“, заяви главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван, цитиран от CNBC.

„Ние ще инвестираме в моделите, които работят – тези с най-висока възвръщаемост, играещи роля в силните ни страни“, добави Сауан, който пое поста в началото на годината. Преди това той ръководеше интегрираните газови, възобновяеми и енергийни решения на компанията.

Гигантът обяви още, че капиталовите разходи ще бъдат намалени на 22 до 25 милиарда долара годишно за 2024 г. и 2025 г. съответно.

Акциите на Shell поскъпнаха с 1,5% в сряда, отбелязва CNBC.

Shell се отказва от целта си за свиване на добива на петрол до 2030Изкопаемите горива остават основни суровини за компанията и през следващите години

„Курс на сблъсък“ с Парижкото споразумение

Shell заяви, че ще поддържа производството на петрол на сегашните нива до края на десетилетието като част от опит да генерира повече приходи от своето петролно подразделение. Едновременно с това потвърди ангажимента си към климатичните цели, заявявайки, че постига „добър напредък“ към превръщането си в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г.

Компанията също така ще се стреми да развие своя интегриран газов бизнес, като същевременно запази лидерството си на глобалния пазар на втечнен природен газ.

Изгарянето на изкопаеми горива, като нефт, газ и въглища, е главният двигател на извънредната климатична ситуация. Решението на Shell да се въздържи от нови съкращения на добива на петрол предизвика критики от активистката група Follow This.


Shell се готви за бунт на акционерите заради климатичните целиИнвеститорите, фокусирани върху климата, се опитват да увеличат натиска върху компанията след изключителната ѝ серия от рекордни печалби

Марк ван Баал, основател на Follow This, заяви днес, че растежът на Shell в изкопаемите горива поставя компанията „в курс на сблъсък“ с Парижкото споразумение от 2015 г., отбелязвайки, че то призовава за намаляване наполовина на въглеродните емисии до 2030 г.

„Новият главен изпълнителен директор Уаел Сауан не би се осмелил да развива бизнеса на Shell с изкопаеми горива, ако повече институционални инвеститори бяха гласували в полза на резолюцията за климата Follow This, изискваща цели, съобразени с Париж“, добави той.

На събранието на акционерите на Shell миналия месец подкрепата за резолюцията Follow This, изискваща по-строги цели за намаляване на емисиите до края на десетилетието, достигна 20%.

Водещи световни учени по климата по-рано предупредиха, че борбата за задържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий е достигнала до момента „сега или никога“, като заявиха миналата година, че „всяко по-нататъшно забавяне на съгласувани глобални действия ще пропусне кратък и бързо затварящ се прозорец за осигуряване подходящо за живот бъдеще.“