Всеки ден може да научите по едно ново „правило“ за дълголетен и здравословен живот. Някои ще ви кажат да пиете по осем чаши вода на ден. Други – да пиете добавки. А трети предлагат нещо като че ли невъзможно – винаги мислете позитивно.

Истината е в числата и фактите. А те сочат, че средната продължителност на живота в САЩ например е 76.4 години. През 2023 г. близо 70 хил. души в тази страна са празнували рожден ден номер 100. Но има други места по света, където хората доста по-често достигат тази достолепна възраст. Сред тях са Сардиния в Италия, Окинава в Япония, костариканският полуостров Никоя и гръцкият остров Икария. Тези места са получили името „Сини зони“ заради многото си дълголетници.

Медицински и други специалисти отдавна ровят около този феномен в опит да го обяснят. Те откриват сходства между хората на тези места и така са формулирани девет важни правила. Те са обединени в новата книга на Дан Бътър от National Geographic.

Движете се

Редица проучвания сочат, че уседналият начин на живот е вреден. Ако седите по 13 часа на ден или правите по-малко от 4 хил. крачки, метаболизмът се забавя. От друга страна, движението, дори да не е спорт, помага за намаляване на нивата на инсулин след хранене. Даже движението с крака докато седите помага. Иначе казано – не е задължително да тренирате по час и половина всеки ден. Кратките, но чести раздвижвания също могат да бъдат полезни.

Важното е, че всичко започва в главите ни. Например, ако имате колело, не се качвайте на градския транспорт. Или пробвайте да ходите пеш. Опитайте се да се раздвижвате на бюрото, качете се по стълбите, за да си вземете кафе. И няколко минути движение променят картинката.

Пийте умерено

Вярно е, че алкохолът не е най-полезното нещо. Но умереното пиене от време на време и в приятна компания може да е полезно. В „Сините зони“ чаша вино е позволена, ако не и задъжителна. И то не защото тази напитка е толкова полезна, а повече заради социалния ефект. Хората се събират, говорят си, смеят се. А това е много полезно за психическото и емоционалното състояние.

Поемете си въздух

Съвсем буквално – дишайте дълбоко, когато сте в стресова ситуация. Задържайте дъха си за няколко секунди и след това издишайте бавно. Според специалистите това е една много полезна стратегия, която може да се практикува навсякъде и по всяко време. Започнете вечер преди лягане. А след това и през други част от деня.

Яжте растителни храни

Растителната диета отдавна се счита за един от ключовите фактори за здравословен живот. Естествено, това не означава никога да не ядете месо. Просто обръщайте повече внимание на начина си на хранене.

И имайте предвид, че специалистите, изследвали феномена на „Сините зони“, препоръчват набавянето на нужните протеини от храни като боб, соя и леща вместо от месо. А когато все пак ви се яде месо, изберете по-малката порция.

Срещайте се с приятели

Пандемията показа на всички ни колко са важни срещите с приятели и общуването с близките хора. Проучванията пък показват, че тези, които живеят дълго, обикновено се радват на дългогодишни приятелства, но и на редовни срещи.

Доказано е, че това влияе позитивно и на психическото, и на физическото здраве. Затова – пазете приятелите, те са важни.

Не се тъпчете вечер

Столетниците от „Сините зони“ ядат малко в късния следобед или вечер. Това е т.нар. правило на 80-те процента. Т.е. храниш, но не до насита, а спираш когато усетиш, че можеш да ядеш още малко. С други думи – когато стомахът е пълен на 80%.

За това обаче е нужна дисциплина. Ето защо специалистите съветват просто да запазите останалата част от храната за следващия ден вместо да я изхвърлите със съжаление.

Семейството е на първо място

Да инвестираш в семейството си е разумно не само от гледна точка на емоцията. Столетниците обикновено имат сплотени фамилии, които поддържат близки отношения, прекарват време заедно и се грижат един за друг. В това отношение важи правилото, че кариерата е важна, но семейството е по-важно.

Място под слънцето

Хубаво е да правите това, което ви кара да се чувствате добре. Няма значение дали ще ходите на църква, на фитнес или в заведение. Важно е всеки да намери онова, което му помага в борбата с ежедневието, и да отделя време, за да го практикува. А още по-добре е когато има приятели, близки или отбор, с които да е заедно в тези моменти.

Цел

Когато човек има цел, към която да върви, той се чувства пълноценен. В Япония имат философска концепция, наречена „Икигай“, което означава „причината да съществуваш“. Идеята е, че това е сбор от нещата, заради които си струва да живееш и да продължаваш да се бориш. За всеки човек те могат да са различни, но генерално идеята е да намериш призванието си. Специалистите препоръчват да се намерят отговори на четири въпроса:

Какво обичам?

В какво съм добър?

От какво имат нужда останалите?

Какво мога да получа?

За получаване на отговорите може и да е нужно повече време. Но когато това се случи, целите стават по-ясни.