След спадове на фондовите пазари в САЩ през последните дни индексът Dow Jones Industrial Average успя да премине на зелена територия във вторник, но другите два основни индекса отново завършиха надолу, докато доходността на държавните облигации, която расте с падането на цените им, достигна нови петмесечни върхове.

На пазарите повлия председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, който предположи, че централната банка вероятно ще трябва да изчака повече, за да намали лихвените проценти, отколкото се очакваше преди, обобщава The Wall Street Journal.

Акциите и облигациите в САЩ се сблъскват с трудности, откакто Министерството на труда съобщи миналата седмица, че индексът на потребителските цени се е повишил повече от очакваното през март, отбелязвайки третия пореден месец на по-твърди от очакваното данни за инфлацията. Това помрачи убеждението на инвеститорите, че лихвените проценти ще паднат в средата на тази година.

През последните месеци Пауъл сигнализира, че Фед вероятно ще намали лихвите, когато централните банкери се уверят малко повече, че инфлацията върви устойчиво по пътя към целта им от 2%. Говорейки на конференция във вторник обаче, Пауъл отбеляза, че за да се постигне това доверие, ще е необходимо повече време от очакваното.

Акциите на Уолстрийт се колебаеха през цялата търговска сесия във вторник преди Пауъл да говори и продължиха нестабилното си представяне по време и след неговите коментари. Някои анализатори отбелязаха, че те не са изненадващи и потвърждават това, което инвеститорите вече са заключили след икономическите данни от миналата седмица.

След най-големия си двудневен спад от март 2023 г. S&P 500 се понижи с 0,2%. Nasdaq Composite падна с 0,1%. Само Dow прекъсна шестдневна серия от загуби, покачвайки се с 0,2%, или близо 64 пункта

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ отново затвори на най-високото си ниво от ноември, установявайки се на 4,657% спрямо 4,627% в понеделник, според Tradeweb.

Добра новина за инвеститорите беше, че Пауъл изобщо не изглеждаше заинтересован от повишаване на лихвените проценти - сценарий, който анализаторите смятат за малко вероятен, но той започва да се прокрадва в прогнозите им, отбелязва WSJ.

Отчетите за печалбите помогнаха за стимулирането на акциите в Dow. UnitedHealth Group нарасна с 5,2%, след като здравният гигант отчете по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие.

Тези печалби подпомогнаха и други застрахователи - Humana се покачи с 0,9%, а Elevance спечели 1,4%.

Печалбите на банките междувременно продължават да предизвикват смесени отзиви от трейдърите. Morgan Stanley се покачи с 2,5%, след като отчетът ѝ за първото тримесечие на 2023 г. показа ръст на приходите от инвестиционно банкиране. Акциите на Bank of America обаче паднаха с 3,5%, след като кредиторът отчете 18% спад на печалбата за първото тримесечие.

Европейските пазари също закриха вчерашната търговска сесия със сериозен спад, оставайки под натиска на геополитическото напрежение в Близкия изток след масивната иранска атака с дронове и ракети срещу Израел, обобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 загуби 1,6%, като всички основни сектори бяха на негативна територия.

Най-сериозни бяха загубите на минните компании, чиито акции паднаха с 3,1%, следвани от банките, загубили 2,6%. Телекомуникационните дружества изтриха 1%, благодарение на шведския Ericsson, който обяви по-добра от очакваното печалба за първото тримесечие на годината и акциите му поскъпнаха с 1,8%.