Ако често преглеждате приятелските трансфери в Revolut (или друго подобно приложение), вероятно сте забелязали как сте изпратили комично малки суми точно на хора, които печелят много повече от вас.

Преживяването е любопитно и сякаш универсално, отбелязва CNBC, позовавайки се на безброй коментари по темата в X.

Някои от тях гласят, че богатите хора държат да си разделят сметката дори за половин франзела или за съвсем кратко пътуване с такси, защото не разбират, че хората от работническата класа оперират в икономика, в която нямат нищо против да купят бира дори на непознат.

Звучи странно, но на този фон има експерти, които обучават внезапно забогатели хора да излязат от положението на „вечно нямащите пари“.

Сред тях е Сюзън Брадли, основател на Sudden Money Institute, според която този феномен - богатият приятел да е най-големият скъперник – е правдоподобен. „Когато имаш повече пари от хората около себе си, имаш проблем с щедростта“, казва тя пред CNBC.

Ако човек знае, че е с по-високи доходи от приятелите си, той вероятно се чувства изолиран или „друг“, по-различен, смята Брадли.

„Хората със значително повече пари имат по-малко „себеподобни“, така че в някои отношения те са несравними“, посочва експертът и допълва:

Тъй като техните пари са това, което ги отличава от приятелите им, те започват да вярват, че парите са причината да имат приятели.

В резултат богатите ви близки не просто започват да се опасяват, че хората около тях се възползват от състоянието им. Мисълта „Те излизат с мен само защото имам пари“ ги кара да се чувстват обезсилени.

Така по-високите доходи водят до по-голям фокус върху „транзакционните взаимоотношения“.

Да бъдеш „финансово несравним“ означава, че може да срещнеш проблеми с чувството за общност, казва Хал Хършфийлд, професор по мениджмънт в Университета на Калифорния, който изучава психологията на дългосрочното вземане на решения.

Да речем, че сменяте апартамента си. Ако се опитвате да спестите пари, може да разчитате на помощта на приятели за сортиране на багаж, товарене и логистика (като всичко върви със смях и – по-късно – с наздравици и още смях). Това сигнализира за добри взаимоотношения с хората около вас.

Ако обаче печелите достатъчно пари, ще забравите за приятелската благосклонност и ще платите за хамали. Тогава цялото по-горе описано преживяване става „транзакционно“.

Когато започнете да виждате света по по-този начин, това прониква и във вашите приятелства, предупреждава проф. Хършфийлд.

Ако и двете страни искат да спасят дружбата си, експертите предлагат следващият път да поговорите с богатия си приятел, който държи да му изпратите 4 лева, за да разделите справедливо сметката за такси. Със сигурност зад тези четири лева се крие нещо много по-голямо – и ако го обсъдите, има по-голям шанс да продължите да пътувате и да се забавлявате заедно.