Скокът на долара, предизвикан от силната икономика на САЩ, лепкавата инфлация и геополитическото напрежение, изнервя политиците от Токио до Пекин и Стокхолм. Американските пари са на най-високото си ниво от ноември насам спрямо другите основни валути, като е напът да регистрира ръст за четвърти пореден месец.

Последното му покачване след по-силните от очакваното данни за мартенската инфлация, които отблъснаха още повече залозите за намаляване на лихвените проценти в САЩ, показва колко чувствителни са валутните пазари към относителните промени в лихвените ставки.

"Ние следим инвеститорските потоци и покупките на долари след публикуването на индекса на потребителските цени бяха силни", казва Тим Граф, ръководител на макростратегията за Европа в State Street Global Markets, пред Reuters.

Информационната агенция прави преглед на ефекта, който оказва този ръст в няколко региона и държави.

Япония и Кореа

Предупредителната светлина за йената в Токио мига. Един долар струва малко под 155 йени, което е най-силната стойност от 1990 г. насам, и Япония предупреди, че може да започне да купува собствената си валута, за да подкрепи стойността ѝ.

Дори след като Токио прекрати осемгодишното прилагане на отрицателни лихвени проценти миналия месец, разликата между японските и американските лихвени проценти остава голяма и ще остане такава за известно време, което поддържа йената слаба. Тя е най-зле представящата се валута от Г-10 през тази година и е спаднала с 9%.

В същото време доларът поскъпна с около 7% спрямо корейския вон само през последния месец и също е на най-високото си ниво от година насам. Миналата седмица Съединените щати, Япония и Южна Корея се договориха да се "консултират отблизо" относно валутните пазари в рядко срещано споразумение.

"Това подсказва, че ако Министерството на финансите на Япония или еквивалентните власти в Южна Корея искат да продължат и да смекчат волатилността на обменния си курс, САЩ не биха се противопоставили непременно", казва Джеймс Лорд, ръководител на отдел "Валутни стратегии и стратегии за развиващите се пазари" в Morgan Stanley.

Китай и развиваща се Азия

Силата на долара удря лошо в цяла Азия. Индийската рупия и виетнамският донг са най-слаби в историята си. Индонезийската рупия е най-слаба от четири години насам, а централната банка на страната заговори за интервенция, въпреки че това е много по-често срещано явление на развиващите се пазари.

Трейдърите наблюдават и китайския юан, който се обезцени много по-слабо от аналогичните валути. Слабият юан би помогнал на китайските износители, но би могъл да насърчи изтичането на капитали.

"Офшорният юан определено е на първо място в списъка", когато става въпрос за азиатски валути, подложени на натиск, казва Адаш Синха, съпредседател на стратегията за азиатските курсове и валути в Bank of America.

Еврозона

Еврото, което се търгува малко над 1,06 долара, в никакъв случай не е сред най-слабите основни валути спрямо долара. Но забележителното е, че наскоро банките понижиха прогнозите си за съотношението евро/долар.

Преди последните данни за инфлацията в САЩ пазарите до голяма степен смятаха, че Европейската централна банка и Федералният резерв се движат в синхрон по отношение на намаляването на лихвените проценти. Сега се очаква ЕЦБ да намали лихвите през юни, а Фед - през септември, което доведе еврото до петмесечно дъно.

"Ако еврото продължи да отслабва под 1,05 долара и цените на петрола се повишат, тогава имате инфлационен попътен вятър и затова ЕЦБ ще трябва да бъде много внимателна след първото понижение на лихвите", предупреждава ръководителят на отдела за корпоративни изследвания на валутните курсове и лихвите в Societe Generale Кенет Бру.

Швеция

Вносът на инфлация чрез по-слаба валута е особен проблем за малките икономики. Въпреки че тази в Швеция намалява, което стимулира очакванията за намаляване и на лихвените проценти през май, заместник-управителят на централната банка Пер Янсон смята, че по-нататъшното отслабване на валутата може да създаде проблеми за инфлационните перспективи.

Шведската крона е загубила около 8% спрямо долара досега през тази година и може да отслабне до 11,14 за долар след шест месеца спрямо 10,89 сега, прогнозира Goldman Sachs.

"По-високите лихвени проценти за по-дълго време в САЩ създава проблем за Riksbank", казва валутният стратег на UBS Иван Берту. "Тъй като паричните условия в Швеция започват да се разхлабват в краткосрочен план, това разширява лихвения диференциал, което е негативно за местната валутата."

Швейцария

Но не навсякъде новината за силния долар се приема негативно. Досега през тази година швейцарският франк е поевтинял със 7,5% спрямо долара, отчасти поради изненадващото намаляване на лихвения процент в Швейцария през март. За разлика от повечето си колеги обаче местната централна банка е загрижена за силата на валутата си предвид притесненията за изпитващите затруднения износители.

"Инфлацията продължава да изненадва в посока надолу, така че това предполага, че паричните условия са прекалено рестриктивни. Това означава, че Швейцарската национална банка е щастлива да види франка да отслабва", каза Берту.

Според UBS доларът ще се покачи до 0,952 франка до края на годината от сегашните 0,91.