Китайски местни власти са премахнали ограниченията за електромобили на Tesla, след като произведените в Китай превозни средства на компанията са преминали изискванията за сигурност на данните на страната, съобщи автомобилният производител в неделя.

Този пробив идва, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск пристигна в Пекин за неочаквана среща с китайския премиер Ли Цян, на фона на първото голямо автомобилно изложение в града от четири години.

Въпреки че електрическите автомобили на Tesla са едни от най-популярните превозни средства в Китай, според съобщенията те са били забранени от някои свързани с правителството местни институции поради опасения какви данни може да събира базираният в САЩ автомобилен производител.

В прессъобщението си Tesla не уточнява кои местни власти са премахнали ограниченията за автомобилите ѝ.

Администрацията на Байдън по-рано тази година обяви разследване дали внесените автомобили от Китай представляват риск за националната сигурност поради способността им потенциално да събират данни за САЩ и да ги изпращат обратно в Китай.

Електромобилите на Tesla не са единствените, преминали правилата за сигурност на данните, посочва CNBC.

В допълнение към Model 3 и Model Y, няколко нови EV модела от BYD, Lotus, Nezha, Li Auto and Nio също са премина изискванията за сигурност на данните на Китай, съобщиха в неделя Китайската асоциация на производителите на автомобили и Националният екип за реагиране при извънредни ситуации на компютърната мрежа.

Новите изисквания за сигурност на данните за „свързани превозни средства“ бяха публикувани през ноември и обхващат автомобили, пуснати през 2022 г. и 2023 г., които производителите доброволно предоставят за проверка, казват китайските институции.

Правилата тестват дали автомобилите анонимизират данните за лицево разпознаване извън автомобила, по подразбиране не събират данни от пилотската кабина, обработват тези данни вътре в автомобила и уведомяват на видно място потребителите за обработката на лична информация. Tesla е включена в първата партида производители на автомобили, които изпълниха изискванията за съответствие с данните.

Компанията на Илон Мъск посочва в прессъобщението си, че е локализирала съхранението на данни през 2021 г. в своя център за данни в Шанхай и е преминала международния стандарт ISO 27001 за информационна сигурност след преглед от одитори на трети страни.

Посещението на Мъск в Китай в неделя също така повишава очакванията, че софтуерът за подпомагане на водача на Tesla Full Self Driving скоро ще бъде достъпен в страната.

Въпреки това китайски експерти коментират, че пускането на „контролирана“ версия на FSD в Китай е „изключително малко вероятно“, изтъквайки предизвикателствата пред Tesla да поддържа локалната работа на технологията като чуждестранна компания в страната. Те добавят, че няма „стратегическа стойност“ за Пекин да подкрепи вътрешното внедряване на FSD, когато има много висококачествени местни алтернативи, като софтуера на Xpeng за подпомагане на водача.

Премиерът Ли е посетил Xpeng и други компании на автомобилното изложение в Пекин в неделя и е призовал за иновации и стимулиране на производството, според държавните медии.

Tesla не участва в автошоуто, откакто протестиращ застана на една от колите й по време на изложението в Шанхай през 2021 г.