Европейските дипломати вече водят ключови преговори за това кой ще поеме ръководството на основните институции в Европейския съюз след изборите следващия месец, пише CNBC.

Гласоподавателите в 27-членния ЕС се отправят към урните между 6 и 9 юни, за да изберат следващия набор от представители в Европейския парламент. Управленските длъжности в ЕС, които не се избират пряко, ще се разпределят през следващите седмици. Хората на тези постове контролират централното създаване на политиките, които в крайна сметка оказват влияние върху поминъка на 450 милиона души в региона.

Най-вероятният сценарий е Урсула фон дер Лайен, настоящият президент на Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, да запази позицията си, казват пред CNBC трима високопоставени служители, пожелали анонимност.

Фон дер Лайен беше изстреляна на върха на европейската политика през 2019 г., когато френският президент Еманюел Макрон хвърли името ѝ на ринга, за да реши проблема със задънената улица около „най-добрите работни места“ в ЕС.

„Фон дер Лайен има голяма подкрепа от европейските държавни глави“, казва един източниците на CNBC, но добавя, че Макрон, мозъкът зад предишния кръг от преговори, все още не е показал подкрепата си за неин нов мандат. Източникът предполага, че Макрон запазва известно пространство за маневриране, когато официалните преговори започнат след изборите.

Междувременно Bloomberg съобщи, че Макрон е предлагал идеята предишният президент на ЕЦБ Марио Драги да се върне в политиката на ЕС и да ръководи комисията.

Друг високопоставен дипломат от ЕС казва пред CNBC, че Макрон използва мълчанието, за да окаже натиск върху Фон дер Лайен. Третият източник посочва, че Драги вероятно няма да поеме поста, но е съгласен, че това е начин за натиск върху Фон дер Лайен.

Настоящите проучвания на общественото мнение сочат, че консервативната Европейска народна партия на Фон дер Лайен има вероятност да спечели изборите в целия ЕС, но много вероятно е да се наложи да направи някои компромиси с крайнодесните политици, тъй като те се готвят да увеличат броя на местата си в парламентарната камара.

Източниците на CNBC казват още, че ако Фон дер Лайен продължи да бъде президент на ЕК, се очаква член на европейската социалистическа група да ръководи Европейския съвет. Бившият португалски премиер Антонио Коща и датският премиер Мете Фредериксен са двете имена, които в момента се обсъждат в Брюксел.

В типичния за Брюксел подход да раздели висшите постове между партиите с най-много гласове, ролята на върховен представител, който отговаря за външните отношения на ЕС, ще бъде дадена на либералната група Renew. Тук Кая Калас, естонският министър-председател, се смята за най-вероятният кандидат.

Независимо кой ръководи ЕС, следващите пет години на политиката в Брюксел се очаква да бъдат много по-фокусирани върху отбраната и върху това как да се намалят определени зависимости от Китай и до известна степен от САЩ, посочва още CNBC.