Да дерзаеш, да избираш трудното, да имаш нужда от постоянно развитие, да бъдеш скромен, да казваш „Да“.

Това са част от съставките в рецептата за успех на 29-годишната Ренета Керчева, експерт по бизнес риск в звеното за управление на богатство на швейцарския банков гигант UBS. Българката е един от най-младите мениджъри във финансовата институция, където е и съпредседател на UBS Young Professionals Network Swiss Chapter - вътрешна мрежа, която помага на 5000 млади специалисти за кариерното и професионалното им развитие в банката.

В подкаста Лидери.БГ Ренета дефинира съставката да казваш “Да” така:

Да не се срамуваш от дадена работа, да не подхождаш арогантно към задача просто защото ти се струва безинтересна.

Въпреки че подобна нагласа е характерна за ветераните в корпоративния мениджмънт, както наскоро стана ясно от книгата на Бони Хамър, заместник-председател на NBCUniversal, Ренета не пропуска да учи важните уроците рано (и да ги предава).

Преминалa е през много проекти, които са ѝ се стрували не толкова атрактивни в началото, но по-късно се е оказвало, че отделената за тях енергия е имала решаващо значение за натрупването на опит, споделя още Ренета пред водещия на подкаста Андрей Анастасов, който оглавява отдела за растеж в българската софтуерна компания Dreamix, придобита наскоро от американската Synechron.

Скромността не пречи на кариерното израстване, а по-скоро помага в себеизразяването, казва още Ренета, която след като завършва образованието си у нас, придобива магистърска степен по Дигитални финанси от USI, Лугано. Междувременно натрупва още опит, който я определя „като добър програмист сред финансистите и добър финансист сред програмистите“, по думите ѝ.

„Много често хората казват, че някой трябва да ти даде старт и трамплин в живота, но аз не съм съгласна с това. Мисля, че успехът идва, когато намериш удовлетворяващата те дефиниция за него“, казва Ренета.

Кандидатства за работа в UBS преди 4 години, след като в един слънчев ден в Лугано среща бивш колега, който е започнал работа в швейцарската банка като програмист. „Той ми разказа за богатството от таланти с различна експертиза и от различни държави, които работят там. Малко след като кандидатствах, от HR отдела ми казаха, че моят профил е подходящ за риск звеното, заради опита ми в програмирането и финансите“, разказва Ренета.

Днес работата ѝ в UBS е свързана с управлението на сложни рискове за високопоставени клиенти и с гарантирането, че техните интереси и интересите на банката са защитени на фона на непредсказуеми сценарии. „Фокусът на нашия екип е в изработването на персонализирани стратегии за управление на риска, които оптимизират ангажираността на клиентите, като същевременно балансират изискванията на заинтересованите страни. Ние използваме данни и анализ на риска, за да разработим интелигентни решения“, разказва Ренета. Фокусът ѝ върху ефективността включва автоматизиране на задачите чрез новите технологии, за да се освободи време за стратегическо планиране.

Лидерството не е позиция, а действие

В сферата, в която работи Ренета, лидерството не е титла, а отговорност да предприемаш действия. „То може да се изразява в това да предвидиш следващата финансова криза и да помогнеш за предотвратяването ѝ“, казва експертът в риск мениджмънта на UBS.

Другият важен стълб на ефективното лидерство според нея е да споделяш знания и да даваш стимул на новото поколение на пазара на труда. Tова е част от мисията ѝ като мениджър в рамките на UBS Young Professionals Network Swiss Chapter. Задачата ѝ в тази мрежа е да изгради сред младите специалисти на UBS категории като ангажираност, чувство за принадлежност, симбиоза между личните професионални интереси и корпоративните цели.

В днешно време това е все по-трудно, защото, по думите на Ренета, има значителна промяна в мотивацията на младите професионалисти. Те са много по-фокусирани в развитие на база лични интереси, вместо да се присъединяват лесно към големи корпорации, колкото и голямо да е името им.

„По време на интервю за работа, вместо вие да ги питате защо са подходящи за конкретната позиция, те питат защо трябва да приемат работата при вас, независимо колко голяма компания сте“, казва Ренета.

Така стигаме до най-важния аспект на лидерството – да имаш мисия и да я споделяш открито - с правилните послания, за да бъдеш следван дори в най-трудните моменти, казва още Ренета в подкаста Лидери.БГ.

Вижте в пълния запис какво споделя още тя за тенденциите в банковия риск мениджмънт, за най-ценните качества на хората, които наема в своя екип, както и за впечатленията си как българите се пробуждат към новото.