Световният икономически форум обяви коя е най-добрата страна за пътуване и туризъм в света през 2024 г.

Класацията се определя от широк кръг критерии, включително инфраструктура, природни ресурси, устойчивост, наличие на работна ръка и тъй като става дума за Световния икономически фонд – конкурентни цени, отбелязва CNN.

Друго, което трябва да се има предвид, е, че данните на WEF се фокусират върху туризма – бизнеса на хотелите, летищата, атракциите, авиокомпаниите и други подобни, а не само върху това какво е усещането да си чуждестранен посетител.

Ето кои са десетте най-популярни страни за туризъм:

1. САЩ

2. Испания

3. Япония

4. Франция

5. Австралия

6. Германия

7. Обединеното кралство

8. Китай

9. Италия

10. Швейцария

Хегемонията на Стария континент

Шест от първите 10 държави са в Европа, като Испания е на първо място сред тях, изпреварена единствено от САЩ.

Докладът нарича Стария континент "устойчива дестинация със силни вътрешнорегионални пътнически потоци" и дава висока оценка за железопътната свързаност.

Точки се дават и за силните икономики, добрите позиции на еврото и паунда, както и вероятността европейците да пътуват повече, което от своя страна означава харчене на пари.

Не е изненадващо, че Франция заема четвърто място в общото класиране. Страната е наясно, че погледът на целия свят е насочен към нея преди Летните олимпийски игри в Париж тази година.

Друг фактор, който се взема предвид, е силата на европейските паспорти. Всяка година индексът Henley класира най-мощните паспорти и неговите данни са включени в доклада на WEF. За 2024 г. шест държави си поделят първото място – Франция, Германия, Италия, Япония, Сингапур и Испания. Пет са в Топ 10 на WEF, а Сингапур е на достойното 13-то място.

Азия настига останалите след закъснялото отваряне

"През 2024 г. се очаква глобалният растеж на туризма да бъде подсилен от продължаващото задоволяване на натрупаното търсене и от растежа на основните азиатски пазари, след като ограниченията за пътуване бяха премахнати със закъснение в сравнение с други региони", се казва в доклада.

Това със сигурност се усеща като вярно в Япония, страната на трето място тази година, която преживява туристически бум, след като отново отвори врати след пандемията. Над три милиона чуждестранни туристи месечно са посетили Япония през март и април 2024 г., като се очаква още повече туристи да я посетят по време на предстоящите летни ваканции.

В същото време осмият Китай през последните месеци предприе стъпки, за да улесни туристите при посещението си. През март премахна визовите изисквания за жителите на някои европейски държави, включително Ирландия, Швейцария и Нидерландия.

За американците също е по-лесно от всякога да посетят Китай, тъй като вече не е необходимо да представят маршрут или доказателство за хотелски резервации, за да получат туристическа виза.

Американски прелести

Докато САЩ са единствената северноамериканска държава в Топ 10, съседна Канада е съвсем близо до класацията на 11-о място.

Според WEF САЩ са "зрял" туристически пазар, което означава, че има изградена инфраструктура за посрещане на посетители, като например въздушни линии, свързващи градовете и подкрепа на място, като екскурзоводи, коли под наем, хотелски стаи и карти. Големината и обхватът на САЩ наистина помагат да се откроят: от национални паркове до големи градове и прекрасни плажове - има изобилие от предложения за туристите.

Въпреки това, сред похвалите има една потенциална забележка. В доклада се посочва, че има вероятност САЩ да изпитат недостиг на работна ръка в туризма. Подобно на много места, пандемията изигра голяма роля хората да напуснат хотелиерския бизнес и да работят другаде, допълва CNN.

Добрият туризъм срещу свръхтуризма

Няма как да разглеждаме класация с най-популярни дестинации, без да признаем, че на някои места проблемът е именно в прекаления туризъм.

САЩ и Китай имат предимството да са големи и да разполагат с достатъчно пространство, което помага за разпределянето на потока от посетители.

Не всяка дестинация в Топ 10 обаче има този късмет. В Испания, която е на второ място, Барселона гласува за недопускане на круизни кораби в центъра на града, а гражданите на Канарските острови излязоха по улиците - и дори заплашиха с гладна стачка в знак на протест срещу прекомерния туризъм.

Италия, която е на девета позиция, също се бори да балансира процъфтяващия си туристически пазар с нуждите на местните общности.

Миналия месец Венеция започна да събира входна такса за еднодневни посетиттели, а северният регион Болцано – Южен Тирол ограничи капацитета на хотелите, като разреши откриването на нов само, ако друг затвори.