Всеки пети служител по света изпитва самота всеки ден, а по-младите са още по-податливи на това усещане.

Това показват резултатите от нов доклад на Gallup за състоянието на работното място в световен мащаб.

20% от служителите изпитват ежедневна самота. За тези, които винаги работят от дома си и за работещите под 35-години самотата е още по-често срещана – съответно 22% и 25%, пише CNBC.

"Живеем в най-доброто време в човешката история - ако психичното ни здраве се влошава по време на златната ера на прогрес и просперитет, това би представлявало един от най-големите парадокси", коментира Джон Клифтън, главен изпълнителен директор на Gallup.

Според проучването, през 2023 г. благосъстоянието на служителите в световен мащаб намалява, особено сред по-младите служители (под 35 години). Служителите не само изпитват самота, но чувства като стрес, тъга и гняв, които също се увеличават.

"Глобалното влошаване на психичното здраве е обезпокоително. Някои се притесняват, че излизаме извън контрол", допълва Джон Клифтън.

Проучването е проведено в над 160 държави и области в световен мащаб.

"Работата играе централна роля за нашата идентичност, социалния ни живот, финансите, здравето, както и за авторитета и ангажираността в нашите общности", заявява главният учен на Gallup за тенденциите на работното място Джим Хартър. "Всички ние преживяхме промени на работните си места, особено след като пандемията удари – имаше непредвидени последици от гъвкавостта и физическата дистанция, която може да се превърне в умствена такава", допълва той.

Тъй като самотата се превръща в ендемичен проблем, от решаващо значение е да се намерят начини за защита от нея. Ето как можете да се преборите със самотата според клиничния психолог д-р Анабел Чоу.

Проумяване на самотата

Преди всичко трябва да обърнем внимание на това как възприемаме самотата. Въпреки че емоцията е социално заклеймена, трябва да приемем, че тя е често срещано човешко чувство.

"Самотата е естествено емоционално преживяване и всеки я изпитва", казва Чоу пред CNBC. "Проблемът не е в самотата, а в начина, по който я възприемаме – ако той е силно негативен, тогава естествено отговорът ни към нея също става много негативен и проблемът се разраства като лавина." По-скоро трябва да възприемем "здравословен, балансиран и неутрален подход", за да можем да се справим по-ефективно с чувството, съветва психологът.

Трябва да се стремим да открием източника на самота. Липсва ли ни достатъчно общуване на работното място? Или въпреки че сме около много хора, не се чувстваме разбрани и оценени? Това разбиране ще ни помогне да определим следващите стъпки.

Смислени взаимоотношения

"Това, което прави живота щастлив, са смислените взаимоотношения", казва Чоу. Без тях хората ще се чувстват самотни, дори и да имат всички удобства на света.

Ако човек усеща липса на социални контакти, психологът предлага да положи усилия, за да развие смислени връзки с приятели и колеги в работата.

Участвайте в събирания в офиса, подхождайте с откритост и се поставяйте в ситуации, в които можете да общувате повече. "Ако не даваме на хората възможност да ни разберат, ако не взаимодействате, тогава няма да си дадем възможност да развием взаимоотношения. Ако не развием взаимоотношенията – нямаме на какво да се опрем, когато времената са трудни", казва Чоу.

Също така е важно да развием различни видове контакти. Да имате приятели за партита, за работа и приятели "от сърце", а в съчетание с това да култивираме осъзнатост, за да знаем с кой приятел кога да се свържем.

Развиването на тези взаимоотношения ще ви помогне да се справите със самотата, когато тя завладее емоциите ви.

Здравословни навици

"Ако прекарате целия уикенд на дивана, без да правите нищо, естествено, че след като преминете етапа, в който вече сте отпочинали, ще се почувствате самотни", казва Чоу. Наличието на здравословни навици ще ви помогне да се измъкнете от тези ситуации.

"Ако има нещо, което сте заложили в графика си, което е редовно, например курс по йога, тази ежедневна рутина може да ви помогне да премахнете тези празнини от време, които могат да засилят самотата ви", допълва психологът.

Когнитивно преформулиране

Понякога усещането за самота може да произтича от собствените ни проекции.

"Много от моите пациенти изпитват самота и когато поговорим задълбочено за това, разбираме, че те имат предварителни идеи как хората ги възприемат, което всъщност може да е истина, а може и да не е, но след това реагират на своята версия на това, което мислят, че хората мислят за тях", казва Чоу.

"Например, ако мисля, че някой не ме харесва, а това може да е или да не е реалност, но ставам малко по-внимателна, по-защитна, естествената последица е, че връзката с този човек вероятно няма да разцъфти", обяснява психологът.

Лекарството за това е да преструктурирате мислите си. Вместо просто да носите товара на предположенията и съмненията, проведете честни разговори.

Социална промяна

"Една от препоръките, които често отправям, е да се изведете от средата, в която се чувствате самотни", казва Чоу. "Ако цял ден сте били затворен в една стая и сте се чувствали много самотно, тогава незабавното действие е да излезете от стаята."

Излезте на разходка или се запишете на тренировъчен курс. Ако сте били изолирани през целия ден, тогава се обадете на роднини или приятелите си, отидете на обяд с тях, например. Много често простото предприемане на действие в момент на самота може да помогне за разсейване на чувството, допълва психологът.