Дълго и упорито сте се подготвяли за срещата, но тя не се е развила така, както сте си я представяли. Чувствате се не както трябва. Разговорът не е минал по план. За всичко това може да е виновен езикът на тялото ви.

Чувството за свързаност между участниците в една комуникация изгражда доверие, стимулира сътрудничеството и повишава способността ви да влияете на другите. И все пак често подкопаваме потенциала си за изграждане на добра връзка, без дори да го осъзнаваме.

“Негативните невербални знаци - от фините до очевидните - могат неволно да прекъснат връзките с колегите ви”, категорични са експерти пред Fast Company, като добавят, че ако се научите да разпознавате и избягвате тези 10 капана на езика на тялото, ще можете да контролирате присъствието си, да повишите увереността си и да оказвате влияние върху другите по време на срещи.

Седене отстрани

Изборът на стол до стената, а не на масата, може да изглежда незначителен, но изпраща ясно послание: "Не искам да участвам пълноценно." Ако се стремите да бъдете чути и оценени като активен участник, физическото позициониране на масата е от решаващо значение. Това е сигнал за наличност и желание да се включите в разговора.

Разделяне на вниманието

Неприобщаващият език на тялото може да бъде отблъскващ, като например да се обръщате настрани от говорещите, да заравяте поглед в телефона си или да гледате с празен поглед. От друга страна, езикът на тялото, като например обръщане на торса към говорещия, леко навеждане и от време на време потвърждаващо кимване заедно с контакт с очите, изразява ангажираност и насърчава атмосферата на сътрудничество в екипа. Тези физически знаци казват: "Аз съм с вас".

Повдигане на брадичката

Във филмите можете да идентифицирате "готиния пич" само по поздрава му. Той е човекът, който вдига брадичката си и казва: "Как си?". Предизвикателството при този жест обаче е, че той също така неволно може да изглежда пренебрежителен, създавайки психологическа разлика във височината между събеседниците, която предполага превъзходство. За да създадете усещане за равенство и откритост, поддържайте равен поглед. Представете си, че носът ви, подобно на този на самолет, не се насочва към облаците и не се спуска към земята, когато поздравявате някого.

Танцуване в подпалубното пространство

Потропването с крака под масата, дори при запазване на спокойна горна част на тялото, може да разсее другите. То може да разклати масата или да изпрати малки трептения по столовете на хората. Освен това несъобразяването на поведението ви "над масата" с това "под масата" подкопава авторитета ви. Колегите ви забелязват тези разлики и са по-склонни да отдадат значение на треперещата част на тялото ви, отколкото на спокойната. Стремете се към спокойствие, за да поддържате атмосфера на уважение и да създавате конгруентност - съответствие между думите, които казвате, и поведението ви в момента, в който ги казвате.

Лавина от одобрения

Макар кимането да означава съгласие и одобрение, прекомерното кимане може да има обратен ефект. То може да подтикне хората да говорят по-дълго, което да удължи ненужно дискусиите. То може също така да ви представи като прекалено нетърпеливи да угодите или арогантен и чакащ добър момент да прекъсне събеседника си. Балансът е от ключово значение - показвайте съгласие, когато е уместно, и практикувайте активно слушане, без да узурпирате разговора.

Прегърбване

Прегърбването ви кара да изглеждате незаинтересован и свит. Другите могат също така да разчетат позата ви като липса на увереност, което значително подкопава възприятията за вашия принос към групата. За да си напомните да седите изправени, удължете гръбначния си стълб, като си представите, че той е гумена лента, леко издърпана от двата края, от върха на главата и през опашната кост. Седейки изправени, ще се чувствате по-енергични, ще изглеждате така и ще засилите присъствието си.

Игра на обвинения

Насочването на показалец към някого се смята за грубо в много култури, защото се свързва с намерението да обвинявате. То може да се възприеме и като агресивно и заплашително. Макар че посочването не винаги означава тези неща, най-добре е да го избягвате, за да не бъде изтълкувано погрешно действието ви. Вместо това опитайте да жестикулирате към човека с отворена, обърната нагоре длан, което предполага по-приветливо присъствие.

Агресия с поглед

Прекалено дългото взиране може да се възприеме като агресивно или неприятно. Изключително важно е периодично да прекъсвате зрителния контакт, като синхронизирате тези прекъсвания с естествените паузи в разговора. Например, когато говорещият си поеме дъх, дишайте заедно с него, отклонете поглед и след това го върнете, за да поддържате баланса между вниманието и зачитането на личното пространство.

Празен екран

Почиващото отегчено лице е чудесно място за проектиране на вашата несигурност. Дори ако възнамерявате изражението ви да е неутрално, то може да отчужди оратора и другите участници. Съзнателното насочване към положителни мисли като "Искам да съм тук" или "Това е интересно" или леката усмивка могат естествено да трансформират изражението ви, за да го направят по-привлекателно и по-малко предизвикващо тревога.

Телефонът като проблем

Малко неща са по-неуважителни от това някой да скролва в телефона си, докато говорите. Проучванията показват, че самото присъствие на смартфон в стаята - дори прибран в чантата или джоба - затруднява познавателните способности и пречи на изграждането на взаимоотношения. Ако искате да избегнете изтичането на мозъчни ресурси, да подобрите колективния фокус и да създадете среда за смислено взаимодействие и сътрудничество, помислете дали да не оставите телефона си извън стаята.

Използването на пълната сила на езика на тялото означава активно култивиране на положителни жестове. Когато съзнателно избирате как да се покажете, това превръща срещите от обикновени дискусии в мощни платформи за връзка. За да имате по-голяма тежест в тях, уверете се, че езикът на тялото ви показва, че сте приветлив съотборник, съветват в заключение експертите.