Поредно увеличение на акциите на Tesla и свежи данни за пазара на труда в САЩ помогнаха на S&P 500 и Nasdaq Composite да достигнат нови рекорди в съкратената търговска сесия преди Деня на независимостта.

Технологичният Nasdaq се повиши с 0,9%, записвайки своето 23-то рекордно затваряне за 2024 г., докато бенчмарк индексът S&P 500 достигна 33-то с ръст от 0,5% за деня. Двата индекса са се повишили съответно с 21% и 16% за годината. Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,1%, или 24 пункта.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ падна до 4,346% от 4,435% във вторник, обръщайки част от покачването през последните сесии. Доходността и цените на облигациите се движат в обратна зависимост.

Акциите на Tesla добавиха 6,5% след като скочиха с 10% във вторник, нараствайки за седма поредна сесия - най-дългата от юни 2023 г. Това се случва след като компанията съобщи, че доставките на автомобили са спаднали за второ поредно тримесечие – но не толкова, колкото очакваха анализаторите.

Ръстовете дойдоха и след като нови данни за пазара на труда потвърдиха убеждението на инвеститорите, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти при срещата си през септември.

Заетостта в частния сектор на САЩ се е увеличила със 150 000 работни места през юни, което е спад от 157 000 през май, според Националния доклад за заетостта на ADP, публикуван в сряда. Това е трети пореден месец, в който създаването на работни места се забавя. Междувременно броят на американците, кандидатстващи за първи път за обезщетения за безработица през седмицата, приключила на 29 юни, се е увеличил до 238 000 спрямо 234 000 предходната седмица.

Това е очакваният от анализаторите сценарий – охлаждане на пазара на труда с темпо, което не насочва страната към рецесия, но въпреки това е достатъчно, за да подпомогне облекчаването на инфлацията.

Инвеститорите очакват допълнителна информация за пазара на труда в петък.

Успокояването на инфлацията и потенциалното намаление на лихвените проценти помогнаха на фондовия пазар в САЩ да се повиши, като инвеститорите очакват, че потребителите ще продължат да харчат - основен определящ фактор за състоянието на икономиката.

Европейските акции също се повишиха, като Stoxx 600 се увеличи с 3,76 пункта до 514,67.

Френският CAC 40 се покачи с 1,2%, а референтната доходност на френските 10-годишни облигации се понижи до 3,243% от 3,299%, според Tradeweb. Инвеститорите залагат, че френският междупартиен съюз ще лиши крайната десница от общо мнозинство на втория тур на изборите във Франция.

Hang Seng в Хонконг и Nikkei 225 в Япония също записаха печалби, като последният беше подсилен от конгломерата SoftBank, който достигна най-високото си ниво за всички времена. Индийският Sensex достигна нов рекорд на затваряне.