Франция има нов лозунг:

Liberté, Égalité, Mbappé!

(Свобода, Равенство, Мбапе – б.ред).

Шокиращият обрат, донесъл едва трето място за крайнодясната Национален сбор на изборите в неделя, зарадва големите звезди на националния футболен отбор, които по-рано призоваха сънародниците си да гласуват срещу партията на Марин Льо Пен, пише Politico.

"Облекчението е толкова голямо, колкото и тревогата през последните седмици, то е огромно", заяви железният защитник на Петлите Жул Кунде.

"Поздравявам всички французи, които се мобилизираха, за да се уверят, че нашата красива страна, каквато е Франция, няма да бъде управлявана от крайната десница."

Коалицията на френската левица грабна най-много места на втория тур на парламентарните избори, като изтласка центристите на президента Еманюел Макрон на второ място и предложи невиждана изненада на социолозите, като изпрати спрягания за фаворит Национален сбор на трето място.

"Поздравявам всички, които се опълчиха пред опасността, която грозеше нашата красива страна", заяви нападателят Маркъс Тюрам. "Да живее разнообразието, да живее Републиката, да живее Франция. Борбата продължава."

Откакто в средата на юни започна Евро 2024, френският национален отбор открито говори за политическите си възгледи и възхода на крайната десници, което е рядко срещано в редиците на елитния футбол.

Преди втория кръг на изборите дори капитанът и най-голяма звезда на отбора Килиан Мбапе заяви: "Не можем да оставим страната си в ръцете на тези хора", добавяйки: "Надяваме се, че всички ще се мобилизират и ще отидат да гласуват за правилната страна."

Лидерът на десницата Льо Пен отвърна на Мбапе, определяйки изказването му като "тенденция актьори, футболисти и певци да излизат и да казват на французите как трябва да гласуват", докато са "милионери и милиардери".

Тя призова футболиста да "прояви сдържаност" и заяви, че "на френския народ му е омръзнало да бъде поучаван и съветван как да гласува".

Независимо дали Петлите са повлияли на вота, френският отбор ликуваше, когато станаха ясни мащабите на поражението на Льо Пен (въпреки че тя добави депутатски места в сравнение с предишни избори, контролът върху властта в правителството остава мираж).

В неделя вечер полузащитникът Орелиен Чуамени приветства "победата на народа", а съотборникът му защитник Ибрахима Конате публикува в социалните мрежи серия от емотикони, с които изрази задоволство, че крайната десница е била блокирана да оглави правителството.

Тази вечер футболният отбор на Франция излиза срещу Испания на първия полуфинал от Евро 2024 в Мюнхен.

И докато Петлите се готвят да щурмуват европейската титла, Франция остава в политическа парализа за седмици или дори месеци след тоталния хаос от изборните резултати.