Европа е известна с производството на висококачествени вина, а региони като Шампан, Бордо и Тоскана отглеждат сортове грозде от световна класа.

Но лозята са известни не само с виното – те предлагат зашеметяващи пейзажи, които често стават обект на световен фотографски интерес.

За да открие най-живописните, фериботният оператор DFDS анализира 20 000 отзива в Google с ключови думи като "красив" и "живописен". Съставя обширен списък с над 500 водещи лозя в повече от 40 европейски държави.

След това той е прецизиран, за да се определят най-високо оценените и най-преглежданите, като се вземат предвид оценките им в Google. Със специална методология авторите се уверяват, че те са пряко свързани с околната среда на лозето и създават оценка на удовлетвореността и цялостното удоволствие на посетителите. Така е изготвена класацията на 10-те най-красиви лозя в Европа:

1. Винарна Vinarija Rizman, Хърватия

2. Бутикова винарна Poggio del Moro, Италия

3. Винарска изба San Giorgio a Lapi, Италия

4. Винарска изба и лозя Abaia, Албания

5. Château de la Crée, Франция

6. English Oak Vineyard, Обединено кралство

7. Kastel Sikuli, Хърватия

8. Quinta do Jalloto, Португалия

9. Momik WineCube, Армения

10. Винарска изба Vitis, Хърватия

На първо място е Vinarija Rizman в Южна Хърватия

Сгушена в живописната провинция, Vinarija Rizman е идеална както за любители на виното, така и за тези на природата.

Лозето е собственост на семейство Штимац, чийто прадядо, известен с прозвището "Ризман", засажда първите лози и поставя началото на десетилетната семейна традиция.

Сега имението разполага с 23 хектара нови лозя и 1700 маслинови дръвчета, като всички те се подрязват и събират на ръка.

Винарната разполага и с открита тераса, която позволява на посетителите да се любуват на лозята на фона на зашеметяваща гледка към морето, докато опитват специални вина като Rizman Pošip - сухо бяло вино с "аромати на зрели жълти плодове, горски цветя и цитрусови нотки".

Дегустацията на вино е отворена всеки работен ден между април и ноември, а посетителите могат да избират от няколко дегустационни опита, допълнени от местни деликатеси. Гостите могат също така да отседнат на място в една от новооткритите тази година стаи.

Бутикова винарна Poggio del Moro, Тоскана

Разположена в сърцето на Тоскана, Poggio del Moro е бутикова винарна с 14 хектара лозя.

Тук се отглежда червено и бяло грозде, което се бере ръчно. Сортовете включват Мерло, Санджовезе, Требиано Проканико и Гречето.

Докато някои винарни променят или смесват почвата за своите лозя, Poggio del Moro засажда лозята си, следвайки естествения профил на хълмовете, без да смесва почвата. Лозята са разделени на 10 основни парцела, като седем от тях граничат със спокойно езеро.

Философията на Poggio del Moro е подчинена на природата, тъй като всяка реколта се бере ръчно, точно когато е узряла, което гарантира свежест и вкус.

Посетителите могат да обиколят лозята и да се насладят на дегустации за до 12 души, което е идеално за групи от приятели, обичащи виното.

Лозето произвежда и собствен зехтин екстра върджин, конфитюри и мед, които гостите могат да опитат.

Винарска изба San Giorgio a Lapi, Тоскана

Разположена в тосканската провинция, San Giorgio a Lapi е семейна винарна, която предлага обиколки на лозята, дегустация на вино и дори конна езда.

В голямото имение се намира и параклисът Свети Георги от 1109 г. насам. Въпреки че първоначално е полуразрушен, семейството го реставрира и открива фреска на Свети Георги, който убива змея, за която се смята, че е нарисувана от семейството художници Насини.

Това съчетание на история, изкуство и винопроизводство прави San Giorgio a Lapi задължително място за посещение от любителите на виното.

Те могат да се насладят на традиционно произвежданите вина на San Giorgio a Lapi, включително Lapi D'Autunno, за което винарната казва, че съдържа "вкуса на есента в Тоскана в бутилка".

Дегустациите на вина се провеждат на панорамната тераса сред тосканските хълмове, където гостите могат да опитат всяко от вината на имението заедно с блюдо с автентична тосканска храна.

Винарска изба и лозе Abaia, Албания

Винарска изба Abaia е ново попълнение на албанската винена сцена.

На 20 минути път с кола от крайбрежния Дуръс, винарната е разположена в два бункера, построени по време на комунистическата епоха.

Гостите могат да обиколят бункерите, за да видят процеса на ферментация на виното, преди да разгледат обширното лозе по пътеки с блещукащи светлини и разхождащи се пауни.

Abaia използва два сорта грозде: Shesh i Zi и Shesh i Bardhë, което в превод означава съответно "черно поле" и "бяло поле". И двата произхождат от Албания.

Винарната произвежда и раки – традиционна албанска напитка с алкохолно съдържание 45-50%, която обикновено се консумира с мезе в компанията на приятели и семейство. Ресторантът, открит през 2023 г., е идеалното място да се насладите на албанската култура с любимите хора.

Château de la Crée, Бургундия

Разположено в Сантенай, Бургундия, имението Château de la Crée има богата история. То датира от XV в. и обхваща 25 акра земя. Отглежда два вида грозде: Пино ноар и Шардоне. 40% от лозята са в местата Premier Cru, които имат отлични условия за висококачествено грозде.

Château de la Crée има разнообразни предложения за посетителите - от кулинарни класове до обиколки на избата от XV век. Гостите могат да разгледат обширното имение пеша или с електрически велосипед, което е "забавно и оживено" преживяване.

Château de la Crée е свързано и с Domaine Serene, производител на награждавани Пино Ноар и Шардоне в Ореган, САЩ. Това сътрудничество обединява френската винарска традиция и съвременните иновации.

Най-красивите сватбени дестинации с лозя в Европа

Няма по-романтично място за казване на "да" от идиличните лозови масиви.

На първо място по този показател в класацията е English Oak в Пул. Това лозе предлага уникално пространство за двойките, които могат да празнуват в традиционна дъбова плевня с изглед към редици от лозя.

Следва винарната Tsiakkas в Кипър. Разположено в сърцето на планините, лозето се простира докъдето поглед стига, създавайки великолепна сватбена обстановка.

Третото място винарната Lyrarakis Winery & Tasting Room дължи на зашеметяващата гледка към планината Астерусия. Разположена в Крит, който често е наричан "Малката Тоскана", тя гарантира незабравима сватба.

На четвърто място е винарска изба Sonberk в Чехия. Разположена на фона на хълмовете Палава, признати за световно наследство от ЮНЕСКО, Sonberk е идеално място за снимки.

И накрая, Vineria Del Carmine в Италия се нарежда на пето място. Наскоро реставрираната ферма от 16-и век се отличава с рустикален чар и елегантност, което я прави зашеметяваща локация за сватба в провинция Перуджа.