За над 10 000 олимпийски спортисти от цял свят пътуването до Париж това лято е сбъдната мечта.

Но обикновените туристи имат съвсем различно мнение за най-натоварения сезон.

Delta Air Lines съобщава, че това лято пътниците избягват френската столица и резервират други дестинации, което ще доведе до загуба от 100 млн. долара през иначе оживеното лято за пътувания в Европа, коментира главният изпълнителен директор Ед Бастиан, цитиран от CNBC.

Прогнозата за печалбата и приходите на Delta за третото тримесечие не отговаря на очакванията на Уолстрийт, след като авиокомпаниите наводниха пазара с допълнителни полети.

В четвъртък обаче авиокомпанията потвърди прогнозата си за цялата година.

"Освен ако няма да са там специално за Олимпийските игри, хората не желаят да пътуват до Париж. Бизнес пътуванията и други видове туризъм потенциално се пренасочват другаде", допълва Бастиан.

Delta има най-много полети до Париж от всички американски авиокомпании и притежава съвместно предприятие с Air France.

Според консултантската компания ICF двата превозвача имат приблизително 70% пазарен дял в обслужването без междинно кацане между САЩ и Франция.

В началото на месеца Air France-KLM, компанията майка на Air France, прогнозира спад на приходите от 180 млн. евро (195,5 млн. долара) през юни-август заради Олимпийските игри.

"Международните пазари показват значително избягване на Париж", заяви компанията. "Пътуванията са под обичайната средна стойност за периода юни-август, тъй като жителите на Франция отлагат отпуските си за след Олимпийските игри или обмислят алтернативни планове."

Бастиан заяви, че търсенето на билети за Париж след Олимпийските игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август, вероятно ще бъде силно. "По време на самия период се наблюдава известно колебание", каза той.

Air France-KLM има подобна прогноза.

Един сигурен фактор, който възпира пътуването до Париж в средата на лятото: Цените на хотелските стаи ще скочат до небето, допълва CNBC.

Компанията за анализ на хотелски данни STR заяви, че приходите от налична стая в елитните хотели в Града на светлините ще нараснат с 45% през юли и август спрямо предходната година.

Същевременно прогнозира увеличение на показателя в Лондон с 3 до 5 % и в Рим с 2 до 4% за същите месеци.

Много от пътниците вече са преместили почивките си в Европа извън традиционния летен сезон, коментира президентът на Delta Глен Хауенщайн по време на отчета на приходите.

Това дава възможност на авиокомпаниите да спечелят повече извън традиционните пикови сезони.

"Виждаме, че сезонът се удължава за цял сегмент, независимо дали става въпрос за пенсионери, по-богати туристи или такива без деца, които нямат притеснения, свързани с училището. Всъщност, вече е по-подходящо да отидете в Европа през септември или октомври, отколкото през юли и август, когато времето е горещо и всичко е толкова претъпкано.", допълва той.

Президентът на компанията заяви, че Delta наблюдава бум на пътуванията до Япония, до голяма степен благодарение на благоприятния обменен курс за американските туристи.

"Когато курсът на йената беше 83 за щатски долар, беше много трудно да си позволиш да отидеш до Япония и да видиш всички страхотни неща, които страната може да ти предложи. При курс от 160 йени светът е съвсем различен за нашите туристи и те се възползват от това", допълни Хауенщайн.