Въпреки повишаването на серотонина, с което обикновено се свързват летните месеци, стресът все повече завладява организма и съзнанието ни в по-топлите дни.

Това са изводите от нови проучвания зад Океана, които показват, че почти половината (47%) от работещите се чувстват виновни, че са си взели отпуск това лято.

Тенденцията подчертава огромния натиск, който хората изпитват заради силното си професионално натоварване.

Наблюдава се дори ръст на „тихите отпуски“, когато служителят работи от място, различно от това, което работодателят му очаква, без да го отчита официално като отпуск, пише Fortune.

Това може да се тълкува като усилие за отдаване на приоритет на почивката, но всъщност отразява по-голяма загриженост относно липсата на открита комуникация и осъзнаване на стреса на работното място.

Служителите са твърде претоварени, за да си вземат подходящ отпуск, което подчертава неотложната необходимост компаниите да създават среда, насърчаваща автентичността и психологическата безопасност.

Дори извън по-очевидните стресови фактори, свързани с работата, които се увеличават това лято, безброй външни фактори влошават положението. Например, има натиск да имаме „лятно плажно тяло“. Това притеснение изглежда като личен проблем, но негативното самочувствие засяга почти всеки пети човек на работното място.

Друг нарастващ повод за безпокойство е горещата вълна в цял свят. Високите температури надхвърлят границите на това, с което служителите могат да се справят по отношение на климатичното безпокойство.

Екстремното време може да причини и дехидратация или топлинен удар. Макар че тези симптоми са физически, те могат да прераснат в чувство за вина, тъй като умората и намалената способност за концентрация оказват влияние върху способността на служителите да присъстват пълноценно на работа и да се справят със задачите си.

Засилените периоди на стрес през лятото могат дори да изострят вече съществуващи проблеми и да се превърнат в животозастрашаващи инциденти.

Проучванията показват, че съществува причинно-следствена връзка между стресовите събития и епизодите на тежка депресия, която в момента е значителна заплаха за работните места.

Докато служителите се борят с тези негативни емоции и чувства, първата стъпка е да признаят, че симптомите на влошаване на психичното здраве могат да се появят по всяко време на годината, независимо от положителната културна конотация на периода.

Ако засиленият стрес на служителите през лятото ви шокира като работодатели, психолозите съветват да поемете контрола и да преосмислите стратегиите за активна борба с проблемите на психичното здраве.

Когато мениджърите могат да виждат обобщени и анонимни данни за служителите си, те трябва да отбележат всяка сезонност. Ако например фискалната година на компанията приключва през март, те могат да видят скок на рисковите служители през ранната пролет.

Компаниите могат да помогнат за създаването на култура, която дава приоритет и цени благосъстоянието на служителите, и позволява създаването на безопасна и подкрепяща среда, в която хората се чувстват комфортно да потърсят помощ, когато е необходимо, дори това да е в средата на лятото.

В противен случай, проблемите с психичното здраве от всякакъв мащаб и форма само ще се влошат и отново ще се превърнат в заплаха през следващите месеци, допълва Fortune.