Сингапур е най-безопасният за туристите град в света, показват резултатите от ново проучване на Forbes Advisor.

Проучването, в което са анализирани фактори като престъпност, качество на здравеопазването и рискове от природни бедствия, дава оценки на безопасността от 0 до 100, като най-безопасните градове получават най-ниски оценки.

Въз основа на оценката на проучването Сингапур получава 0 точки.

От 60-те анализирани града, този в Югоизточна Азия се отличава с най-нисък риск от природни бедствия и с втория най-нисък риск за здравето и инфраструктурата.

Проучването анализира и рисковете за дигиталната сигурност, които определя като възможност за свободно използване на интернет без страх от онлайн атаки или нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

След Сингапур проучването класира Токио и Торонто като следващите най-безопасни градове за пътуващите.

Японската столица е с най-нисък риск за здравната сигурност, което е доказателство за качеството на здравните услуги в града, и с пети най-нисък риск за инфраструктурната сигурност.

Япония и Австралия са единствените страни, в които два града са класирани в списъка на 10-те най-добри в проучването, включващ още:

1. Сингапур

2. Токио, Япония

3. Торонто, Канада

4. Сидни, Австралия

5. Цюрих, Швейцария

6. Копенхаген, Дания

7. Сеул, Южна Корея

8. Осака, Япония

9. Мелбърн, Австралия

10. Амстердам, Нидерландия

Само един град получава 100 точки: Каракас, Венецуела, с което отива в дъното на класацията.

Той е „с най-висок риск за здравната сигурност, което отразява ниското ниво и качество на здравните услуги и инфраструктурата“, се посочва в проучването.

Нивото на престъпност в Каракас му носи и най-ниската оценка за безопасност при пътуване от Държавния департамент на САЩ – препоръка „Ниво 4: Не пътувайте“.

„Не пътувайте до Венецуела поради престъпност, граждански безредици, отвличания и произволно прилагане на местните закони. Преразгледайте пътуването си поради неправомерни задържания, тероризъм и лоша здравна инфраструктура“, се казва на уебсайта на Държавния департамент.

Пакистанският град Карачи е обявен за втория най-рисков град в проучването.

Forbes Advisor категоризира Карачи като град с най-висок риск за личната сигурност, както и с четвърти по големина риск за инфраструктурната сигурност.

„Тероризмът и продължаващото насилие от страна на екстремистки елементи доведоха до безразборни нападения срещу цивилни, както и срещу местни военни и полицейски цели“, посочва Държавният департамент на САЩ в препоръка за пътуване, публикувана през юни 2023 г., като дава на страната препоръка „Ниво 3“, която предупреждава посетителите да обмислят пътуването си.

Янгон в Мианмар е на трето място в класацията за най-опасен град в света за пътниците, следван от Лагос в Нигерия, Манила във Филипините и Дака в Бангладеш.