Европа доминира в нова класация на най-красивите градове в света, като заема девет от първите 10 места.

Класацията се основава на сградите, които се придържат към "златното сечение" в архитектурата, за да се използва красотата на природата в балансирани и хармонични структури.

Много европейски столици присъстват в списъка на 10-те най-добри, съставен от британския сайт Online Mortgage Advisor, като Париж е значително изключение, съобщава Euronews.

Кой е най-красивият град в света?

С криволичещите си канали и еклектична архитектура Венеция заема първото място. Според проучването повече от 83% от сградите в нея отговарят на златното сечение.

Затова не е чудно, че италианският град е толкова популярен сред туристите: през 2023 г. той е посрещнал 5,7 милиона посетители.

Изпитвайки затруднения под тежестта на тези цифри, тази година Венеция въведе туристически данък, за да ограничи пристигащите, а наскоро въведе ограничение от 25 души на туристическа група.

Италия се гордее и с втория най-красив град с списъка, като столицата Рим има 82% съответствие със златното съотношение.

Само на частица от процента зад нея на трето място се нарежда Барселона. Следва Прага, където готическата катедрала "Свети Вит" контрастира с поразително модерната Танцуваща къща.

На пето място е единственият неевропейски град, който влиза в Топ 10: Ню Йорк.

Кой е най-красивият град във Франция?

Въпреки че е дом на емблематични структури като Айфеловата кула и Нотр Дам, Париж не попада в Топ 10 – френската столица заема едва 12-о място.

Тя е изпреварена от Бордо, който е на девето място с оценка за красота 75,3%.

Известен най-вече със заобикалящите го лозови масиви, югозападният град е изпълнен с впечатляваща архитектура, включително музея Cité du Vin, чиято органична форма напомня на увивни лози и въртящи се чаши за вино.

Наред с многото си съвременни чудеса, 2000-годишният град предлага и класически красоти като колоните на Grand Théâtre de Bordeaux и приятно симетричния Place de la Bourse.

В Топ 10 на най-красивите градове по отношение на архитектурата попадат още Атина на шесто място; Будапеща на седмо място; Виена на осмо и Милано на десето място.

Кой е най-красивият град в Обединеното кралство?

Нито един британски град не попада в Топ 20, те са отличени в отделна класация, посветена само на Острова. В нея Честър е обявен за най-красивия британски град с резултат от 83,7%.

Основан като римска крепост през 79 г. от н.е., северозападният град е обграден от римски стени, около които посетителите могат да се разхождат и днес.

На второ място се нарежда столицата Лондон, следвана от Белфаст, Ливърпул и Дърам.

Освен Париж, сред европейските и международните претенденти в Топ 20 на световната класация са Стокхолм, Флоренция, Тел Авив, Копенхаген, Маракеш, Чикаго, Амстердам, Берлин и Истанбул.