Компанията за проучване и анализ на данни Numbeo публикува годишния си Индекс на разходите за живот по градове.

Окончателната класация е определена въз основа на данни от януари 2024 г. до средата на годината.

Numbeo използва разходите за живот в Ню Йорк като базова стойност и го оценява със 100 точки. Всеки друг град е оценен въз основа на това колко по-скъп или по-евтин е в сравнение с Голямата ябълка, пише CNBC.

Градовете са оценени по следните показатели:

• Разходи за живот

• Наеми

• Разходи за живот плюс наем

• Хранителни стоки

• Цени в заведения и ресторанти

• Местна покупателна способност

Най-голям брой градове са класирани в САЩ, като те заемат 7 от първите 10 места.

Клацията оглавява Женева, Швейцария с Индекс на разходите за живот 101,7. Установено е, че градът е с 1,7% по-скъп от Ню Йорк.

Очакваните месечни разходи на човек са около 1 715 долара без наем, докато очакваните месечни разходи на четиричленно семейство са около 6 300 долара, според Numbeo.

Градът непрекъснато се класира като едно от най-добрите места за живеене въз основа на качеството на живот, тъй като предлага ниско ниво на престъпност и разнообразни работни места.

Известен като столица на мира, той е дом на европейската централа на Организацията на обединените нации, допълва CNBC.

Ето кои са останалите в Топ 10 най-скъпи градове за живот в света:

1. Женева, Швейцария

2. Цюрих, Швейцария

3. Ню Йорк, САЩ

4. Сан Франциско, Калифорния, САЩ

5. Бостън, Масачузетс, САЩ

6. Рейкявик, Исландия

7. Вашингтон, САЩ

8. Сиатъл, Вашингтон, САЩ

9. Лос Анджелис, Калифорния, САЩ

10. Чикаго, Илинойс, САЩ

Цюрих е вторият най-скъп град за живеене в света, който е с 0,4% по-скъп от Ню Йорк.

Цюрих е най-големият град в Швейцария и един от финансовите центрове на страната. В продължение на години се нарежда сред най-приятните за живеене градове в света, което се дължи основно на политическата стабилност и инфраструктурата му.

Разходите за живот на четиричленно семейство се оценяват на 6 184 долара месечно, без да се включва наемът, а на самотен човек - на 1 689 долара, отново без да се включва наемът.

Ню Йорк е третият най-скъп град в света според индекса на Numbeo. В него разходите за живот са най-високи от всички американски градове, които попадат в Топ 10.

Голямата ябълка е дом на водещи технологични и финансови компании. Според PayScale разходите за живот са със 128% по-високи от средните за САЩ.

Градът е известен с високите си наеми. Към юни 2024 г. медианният месечен наем за всички типове имоти е 4480 долара, което е 122% по-високо от средното за страната, според Zumper.

В класацията на Numbeo, включваща 218 града, столицата ни София се нарежда на 132 място.

Месечните разходи на един човек се оценяват на 1 258,0 лв. без наем. Градът е с 59,5% по-евтин от Ню Йорк, а наемите са средно с 86,7% по-ниски, отчитат авторите на класацията.