Столицата на Унгария Будапеща е номер едно в нова класация за най-добрите градове за „workcation“ или едновременна работа и почивка, изготвена от оператора на хибридни работни пространства International Workplace Group.

Резултатите се основават на вътрешно проучване, както и на анкета, проведена сред 1000 служители в хибридни офиси по цял свят.

Дистанционният модел на работа, който стана особено популярен през пандемията, се утвърди като постоянна практика за много компании. Броят на служителите, работещи от домовете си, е нараснал пет пъти между 2019 и 2023 г., а 40% от служителите в САЩ в момента работят дистанционно поне веднъж седмично, според доклад на Станфордския институт.

„Благодарение на облачните технологии не е чудно, че все повече хора прегръщат идеята за съчетаване на работата с пътуването, независимо дали става въпрос за няколко дни, добавени към ваканцията, или за няколко месеца като дигитален номад“, коментира Марк Диксън, основател и главен изпълнителен директор на International Workplace Group, цитиран от CNBC.

Според доклада 84% от хибридните служители са удължили или биха обмислили удължаване на отпуската си, за да работят от разстояние, а 75% са на мнение, че „свободата да можеш да работиш отвсякъде повишава удовлетвореността от работата“.

Докладът сравнява 30 града по света, като ги оценява по 10-степенна скала в следните категории:

1. Климат

2. Култура

3. Настаняване

4. Транспорт

5. Храна

6. Издръжка (цена на едно кафе)

7. Щастие

8. Скорост на широколентовия интернет

9. Устойчивост

10. Наличие на гъвкави работни места

„В допълнение към основните изисквания за условия на живот (настаняване, транспорт, храна и др.), има важни съображения, които могат да окажат влияние върху производителността на човека, като скоростта на широколентовия интернет и наличие на гъвкави работни пространства“, допълва Диксън.

Будапеща получава високи оценки в категориите настаняване (9,5/10), транспорт (9,5/10), устойчивост (8,5/10) и скорост на интернет (8/10).

„Унгарската столица е „известна с класическата си архитектура, като привлича около 12 милиона туристи годишно, и може да се похвали с над 200 музея и галерии, оживени квартали и много зелени площи, което я прави идеален избор за дигитални номади“, се казва в доклада.

Топ 10 градове за работна ваканция:

• Будапеща

• Барселона

• Рио де Жанейро

• Пекин

• Лисабон

• Ню Йорк

• Сингапур

• Джакарта

• Лос Анджелис

• Милано

Барселона, която оглави списъка миналата година, остава любима на работници от разстояние.

Наред с визата за дигитални номади, надеждната транспортна инфраструктура и сравнително достъпните разходи за живот, испанският град предлага и „оживена атмосфера, зашеметяваща архитектура и почти целогодишно слънце“, се казва в доклада.

Барселона получава високи оценки в категориите транспорт (9/10), климат (8,5/10) и настаняване (8,5/10), които измерват цената на месечен билет за транспорт, общия брой часове слънчево греене годишно и средния месечен наем.

Градовете в Азия също заемат важно място в тазгодишния списък – Пекин, Сингапур и Джакарта попадат в Топ 10. Тази година Пекин пада с едно място до номер 4.

В същото време Сингапур се изкачва с впечатляващите 14 места спрямо миналата година до седмо място. Градът-държава получава изключително добри резултати в категориите качество на скоростта на интернет (10/10) и устойчивост (9/10).

Сингапур, който може да се похвали с второто най-добро летище в света, е „глобална врата към Югоизточна Азия“, което го прави привлекателна дестинация.

Той е обявен и за най-щастливата дестинация в Азия за втора година и е на път да предложи 5G покритие на целия остров до 2025 г., според авторите на доклада.