Малага е една от най-горещите дестинации в Испания, която през 2023 г. са посетили около 14 милиона туристи.

Но свръхтуризмът е толкова притеснителен за местните жители, че това лято в града на Коста дел Сол се проведоха протести и антитуристически кампании.

Активисти твърдят, че родният им град се е превърнал в увеселителен парк и се възмущават от множеството лошо възпитани посетители, които идват привлечени основно от богатия нощен живот.

Туристическият бум след пандемията е довел и до крайни затруднения за местните, изкривявайки пазара на наеми, отбелязва Euronews.

В отговор, общинските власти в Малага актуализираха правилата за туризъм и стартираха кампания с плакати на английски и испански, за да напомнят на посетителите как трябва да се държат. Властите подчертават, че спазването на тези правила подобрява живота на местните и осигурява по-добро преживяване за чужденците.

Ето кои са най-новите правила за етикет в Малага.

Без разходки по бански

Властите напомнят на посетителите винаги да носят „горна дреха“ по улиците и на обществените места.

След като жителите се оплакват от туристите, които често се разхождат из центъра на града по бански или без риза, а през 2023 г. дори е въведен нормативен акт, който обявява тази практика за незаконна.

Сега е забранено да се разхождате така на обществени места, като за нарушенията се налагат глоби до 750 евро.

Не викайте

Това правило се отнася до поведение, което може да се счита за смущаващо или неподходящо в жилищните райони.

Съветът съветва туристите да не крещят, пеят или пускат музика на високо.

Посетителите трябва да се съобразяват особено с часовете от деня, когато жителите си почиват, и да са внимателни към възрастни, болни, деца, студенти и работници.

Тротоарите са за пешеходци

Властите призовават всички, които използват велосипеди или скутери, да се придържат към „местата, предназначени за тази цел“, вместо да заемат тротоарите, които са предназначени само за пешеходци.

Поддържайте чисто

Кампанията призовава посетителите да използват контейнери за боклук и други специално обозначени за тази цел места, когато изхвърлят отпадъци.

Трябва да се внимава особено да не се изхвърлят отпадъци около паметници, исторически забележителности, паркове и градини.