Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разкритикува остро унгарския премиер Виктор Орбан за топлите му отношения с руския президент Владимир Путин и затова, че е позволил външна намеса от Русия и Китай, както и че според нея, е подвел унгарския народ.

„Искам да попитам, биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.? Или чехите и словаците за съветските репресии през 1968 г.? Или литовците за съветските репресии през 1991 г.?“, заяви Фон дер Лайен в реч пред Европарламента, гледайки директно към Орбан.

Риторичните въпроси бяха посрещнати с аплодисменти от проевропейските политически групи, отбелязва Politico.

Възражението срещу политиките на Орбан идва седмици преди екипът от 26 европейски комисари да се яви пред Парламента за излсушване, а Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на евродепутатите, допълва изданието.

Пламенната реч на председтеля на ЕК засегна унгарското председателството на Съвета на ЕС, в чието начало Орбан отиде на т.нар. от него „мирни мисии“ в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон и без официално разрешение заяви, че представлява ЕС.

След коментарите на лидерите на политическите групи в ЕП, на Орбан беше дадена възможност да отговори, като заяви, че „е изненадан от това, което каза председателят“.

„Умишлено не повдигнах въпроса за нашите различия, защото като председателство на Съвета ние работим от името на Европа. Не е редно да говорим за тях, когато тук става въпрос за председателството“, подчерта той.

В своя защита допълни, че Комисията се е превърнала в „политическо оръжие“, вместо да бъде неутрална и да се съсредоточи върху спазването на договорите на ЕС.

По време на речта си Фон дер Лайен засегна и други въпроси към унгарския министър-председател.

По отношение на конкурентоспособността – темата, по която двамата са единодушни, че ЕС се нуждае от големи инвестиции, председателят на ЕК заяви, че въпреки усилията на ЕС за стимулиране на единния пазар, има „едно правителство, което се движи в точно обратната посока, отдалечавайки се от единния пазар“.

„Как може едно правителство да привлича повече европейски инвестиции, ако в същото време дискриминира европейските компании, като ги облага с по-високи данъци от останалите?“, попита тя.

Фон дер Лайен завърши атаката срещу Орбан, като се спря на миграцията – гореща политическа тема и отдавнашна опорна точка на унгарския премиер, който ден по-рано на пресконференция заяви, че страната му е една от малкото, които се борят да не допуснат мигранти без документи в ЕС.

„Чух думите Ви - продължи фон дер Лайен, - казахте, че Унгария защитава границите и че затваря престъпници. Как това се съчетава с факта, че миналата година властите освободиха от затвора трафиканти и контрабандисти, преди да изтече присъдата им?“

Фон дер Лайен разкритикува и решението на Унгария за облекчаването на визовите изисквания за руски граждани това лято, което нарече „риск за сигурността“ на всички страни от ЕС.

„Това не е защита на суверенитета на Европа, това е задна врата за чужда намеса“, допълни тя.

Речта ѝ завърши с призив към унгарския народ.

„Ние сме едно семейство. Вашата история е нашата история. Вашето бъдеще е нашето. 10 милиона унгарци са 10 милиона основателни причини да продължим да формираме бъдещето си заедно“.