Президентът Владимир Путин изтъкна нова рамка за международни плащания пред световните лидери, събрали се в Русия тази седмица.

Руският президент обвини западните сили, че „използват долара като оръжие“, като в речта си на срещата на върха на БРИКС в Казан заяви, че санкциите срещу Русия след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна „подкопават доверието в тази валута и намаляват нейната сила“.

Основна точка от дневния ред на срещата на върха, на която присъстваха лидерите на Китай, Индия, Иран и други, беше руското предложение за заобикаляне на щатския долар чрез създаване на нова система, известна като „мост на БРИКС“, предава Financial Times.

Използвайки блокчейн, токени и цифрови валути, тя е рекламирана в Русия като алтернатива на Swift - системата за сигурни съобщения, използвана за обработка на банкови плащания за трилиони долари по света.

„Ние не отхвърляме долара и не се борим с него. Но ако не ни се дава възможност да го използваме, какво можем да направим? Тогава сме принудени да търсим алтернативи“, каза Путин.

Финансовите санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. предизвикаха хаос във външната ѝ търговия и международните финансови сделки. Другите участници в срещата на върха, по-специално Китай и Иран, също се оплакват от финансовото господство на Запада и често обсъждат алтернативи.

„Незападните развиващи се страни като Китай, Русия, Индия или други, дори Саудитска Арабия, имат същия вид опасения, че един ден може да бъдат изместени от САЩ от системата Swift“, казва пред FT Чен Ци, професор и експерт по глобално управление в Института по международни отношения към университета Цинхуа в Пекин.

„Така че, ако в бъдеще се появи тази заместваща платежна система, това ще бъде приветствано от тези държави“, посочва той, добавяйки, че ще бъде трудно да се постигне съгласие по подробностите.

Предложението за валута на БРИКС беше представено на миналогодишната среща на върха в Южна Африка, а в сряда по руската телевизия за първи път се появиха прототипи на банкноти, макар че не става ясно как ще бъдат използвани.

„Кремъл се опитва да създаде по-добра глобална финансова инфраструктура, подобна на старата, но с една много важна клауза: Русия не може да бъде изключена от нея“, казва Александра Прокопенко, сътрудник в Центъра „Карнеги Русия - Евразия“ в Берлин.

Добре посетената среща на върха има за цел да покаже, че Русия далеч не е изолирана.

„Процесът на формиране на многополюсен свят е в ход“, заяви Путин в сряда пред гостите си, сред които бяха премиерът на Индия Нарендра Моди и президентът на Китай Си Дзинпин, седящи около необичайно голяма кръгла конферентна маса.

По-рано този месец министрите на финансите на Китай, Индия и Южна Африка пропуснаха срещата на страните от БРИКС, което е знак, че те не проявяват голям интерес към предложенията. Прокопенко твърди, че делегациите на срещата на върха тази година са били многобройни, но са имали за цел предимно да правят двустранен бизнес помежду си и не са се фокусирали върху общия дневен ред на БРИКС.

„Те кимат, учтиво слушат Русия. Но все още няма признаци, че тази инициатива се превръща в нещо съществено и ще се реализира в реалния живот“, казва тя.

Основният проблем с предложението е, че САЩ ясно демострират на трети страни, че работата с руската военна машина ще им струва достъпа до долара, което възпрепятства усилията на Кремъл да изгради защитена от санкции платежна мрежа.

Ефектът е особено изразен от декември миналата година, когато САЩ издадоха изпълнителна заповед, заплашваща с вторични санкции срещу субекти, участващи във финансирането и снабдяването на руските военни усилия. Този смразяващ ефект подтикна банките в страни като Турция и Китай да намалят рязко сделките си с руски контрагенти, които са далеч извън обхвата на изпълнителната заповед.

Министерството на икономиката на Русия наскоро преразгледа прогнозата си за вноса през 2024 г. с 9% до 295 млрд. долара от прогнозираните през април 324 млрд. долара, което означава, че общият внос сега ще намалее спрямо миналата година.

Санкциите на САЩ също така извадиха руските банкови карти от платежните системи във всички държави, с изключение на няколко. Тази година на уебсайта на БРИКС беше публикувано съобщение, в което делегатите бяха призовани да не забравят да носят пари в брой на срещата на върха, за предпочитане в долари или евро, тъй като кредитните им карти няма да работят.

Тази година, въпреки че ентусиазмът за сваляне на долара остава висок сред страните, включително Китай, анализаторите твърдят, че практическите предложения са неприложими.

Въпреки това предложената от Русия алтернатива се приема сериозно от представителите на централните банки, участващи в срещите на МВФ и Световната банка във Вашингтон тази седмица, които заявиха, че съществува дългосрочен риск глобалната платежна система да се фрагментира поради геополитическото напрежение.

„Вече виждате, че Русия и Китай търсят начини да извършват повече плащания помежду си, които напълно избягват долара. Така че трябва да ускорим работата, която вършим, за да подобрим трансграничните плащания“, казва пред FT високопоставен служител на западна централна банка.

Русия използва незападни валути за около 80% от трансграничната си търговия, което е увеличение спрямо 20% преди войната в Украйна, отбелязва Агата Демара, старши сътрудник по политиките в мозъчния тръст Европейски съвет за външна политика.

„В дългосрочен план няма съмнение, че механизми като Мостът БРИКС биха могли да бъдат полезни за Китай, Русия или други страни, за да скрият чувствителни транзакции от западните власти.“