"Булгаргаз" ще се бори за съществено намаление на цената на доставяния руски природен газ. Това заяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Той преговаря вчера в Москва по параметрите на предстоящите газови договори. Преговорите са продължение на срещите на руския вицепремиер Виктор Зубков в София, по време на които беше поставен въпроса за отпадане на посредниците при доставките и за възможността да поевтиняване на руския газ за България. От посочените тогава данни стана ясно, че синьото гориво поскъпва почти двойно докато достигне до крайните потребители.

В отговор на въпрос дали съществено намаление на цената означава над 10 процента, Гогов заяви днес, че според него означава дори повече.Запитан дали намалението в цената може да бъде повече от 30 на сто, той заяви, че това е чудесен и пожелателен процент.

Преди последните преговори в Москва енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че България ще иска от Русия чувствително намаление на доставната цена на газа - между 25% и 33%. А според предеседателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев можем да постигнем около 10-15% намаление. Той обаче направи уговорката, че наистина газът в България е по-скъп от този за Германия, но не поради оскъпяване по веригата, а по силата на клаузите на договорите.

В Москва конкретни числа не са били обсъждани, посочи Гогов в отговор на журналистически въпроси. По думите му руското правителство ще бъде информирано за позицията на българския премиер и желанието на страната ни цената на природния газ да отразява в максимална степен развитието на пазара и покупателната способност на българите.
На нас като експерти ще се падне тежката задача да разгледаме ценообразуващите фактори, така че те да доведат до този положителен резултат, добави Гогов.

Смятаме, че е съвсем нормално и коректно нашият договор да бъде между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт", като собственик на изнасяния газ и потвърдихме това наше желание пред "Газпромекспорт", заяви Гогов. По думите му най-спорните въпроси в разговорите в Москва са били за срока, в който ще бъде подписан договорът и за начина на ценообразуване.

Очаква се до 10 август руската страна да представи писмено своята позиция по българските предложения за промени в газовите договори. От тази дата започва да тече срок от 14 дни, през които "Булгаргаз" трябва да представи становището си по руското предложение.

Пред БНТ премиерът Бойко Борисов съобщи, че вицепрезидентът на „Газпром" ще бъде на преговори в София в четвъртък. Той обясни, че ще бъде подписана пътна карта - съответно „Булгаргаз" и „Газпром", в която ще остане да се транзитира толкова газ, колкото до момента по старите тръби, където България печели между 100 и 105 млн. долара.
Разликата ще минава вече нагоре, която е по новите тръби, където ще разделим печалбата 50 на 50, каза премиерът.

Източник: БТА.БНТ