Швейцарската банка пое голям риск, фиксирайки националната си валута спрямо еврото при ниво от 1.2000, коментира Джон Тейлър, валутен стратег във фонда FX Concepts.

Така страната с население едва 8 милиона спрямо това от 325 млн. на ЕС, рискува да загуби пълен контрол върху паричното предлагане, което ще трябва да се справя с прииждащата валута в евро, следствие на ангажимента си да я купува при определения курс.

Много бързо валутните резерви на страната в долари, йени и британски лири могат да се стопят срещу тези в евро.

При един негативен за Европа сценарий и срив на еврото спрямо останалите валути, това би донесло сериозни загуби за швейцарската банка и в един момент може да я накара да се откаже от тази обвързаност, според валутния експерт.

Първият ход на това наличния кеш да премине във франкове вместо в евра, най-вероятно ще се предприеме от европейските и швейцарските компании, в усилията им за намаляване на риска и търсене на по-голяма сигурност.

Впоследствие към подобно действие могат да преминат и обикновените европейски граждани.

Рискът за швейцарската банка се предопределя от това повишението на валутните й резерви да достигне до нива, значително по-големи от икономиката на страната. Страната вече изгуби 5% от БВП, предлагайки резервите си на пазара.

Ако еврото продължи да поевтинява спрямо франка, тези загуби могат да станат сериозен проблем пред страната при отпадане на фиксирания курс.

Много специалисти изразяват мнение, че швейцарската банка няма да има възможност да се справи с прииждащите евра. Подобно положение може да излезе извън нормалните граници, при обявяване на банкрут на Гърция и „домино ефект" за останалите европейски страни, като Испания, Италия и Португалия.

Ситуацията може да наподоби тази с Великобритания при опита й да фиксира валутата си и да я запази по-евтина спрямо германската марка, но в крайна сметка банката не удържа на напъна на инвеститорите, което прави Сорос емблематичен в света на валутните спекулации.

Напълно е възможно и в момента големи инвеститори и хеджфондове да заемат къси позиции в евро-франк, надявайки се, че Швейцария ще се откажи от фиксирания си курс и това ще им донесе големи печалби.