В четвъртък Общото събрание на ООН единодушно прие първата глобална резолюция за изкуствения интелект (AI), която насърчава държавите да гарантират правата на човека, да защитават личните данни и да наблюдават рисковете, свързани с развитието на технологията.

В необвързващата резолюция, предложена от САЩ и подкрепена от Китай и над 120 други държави, се препоръчва също така укрепване на политиките за защита на личните данни.

"Днес всички 193 членове на Общото събрание на ООН се изказаха в един глас и заедно избраха да управляват изкуствения интелект, вместо да му позволят той да ни управлява", коментира посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Reuters.

Резолюцията е най-новата от поредица инициативи - малко от които имат някакъв резултат към днешна дата - на правителствата по света за оформяне на рамка за развитието на изкуствения интелект, на фона на опасенията, че той може да бъде използван за нарушаване на демократичните процеси, увеличаване на измамите или да доведе до драматична загуба на работни места, наред с други рискове.

"Неправилното или злонамерено проектиране, разработване, внедряване и използване на системи с изкуствен интелект създават рискове, които биха могли да подкопаят защитата, насърчаването и упражняването на правата на човека и основните свободи", се казва в документа на ООН по мярката.

През ноември САЩ, Великобритания и повече от десетина други държави представиха първото подробно международно споразумение за това как да се предпази изкуственият интелект от недобросъвестни участници, като настояха компаниите да създават AI системи, които са "сигурни по проект". Като цяло Европа изпревари Съединените щати на това поле, след като този месец законодателите на ЕС приеха временно споразумение за надзор на технологията. Администрацията на Байдън настоява пред законодателите за регулиране на AI, но поляризираният Конгрес на САЩ не е постигнал особен напредък в това отношение. Междувременно Белият дом се опита да намали рисковете за потребителите, работниците и малцинствата, свързани с AI, като същевременно укрепи националната сигурност с нова изпълнителна заповед през октомври.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан коментира, че договарянето на сегашната резолюция е отнело почти четири месеца, но че тя дава на света "основен набор от принципи, които да ръководят следващите стъпки в развитието и използването на AI".

Запитани в сряда дали преговарящите са се сблъскали със съпротива от страна на Русия или Китай, високопоставени представители на американската администрацията заявяват, че е имало "много разгорещени разговори", но в диалога са били ангажирани активно страните, които имат различни възгледи.

Подобно на правителствата по целия свят, китайските и руските служители с нетърпение проучват възможностите за използване на AI инструменти за различни цели. Миналия месец Microsoft съобщи, че е заловила хакери от двете страни, които използват подкрепяния от технологичния гигант софтуер на OpenAI, за да усъвършенстват шпионските си умения.

В отговор на доклада на Microsoft Китай заяви, че се противопоставя на това, което определя като неоснователни обвинения, докато Русия въобще не е коментирала обвиненията.

Основни разпоредби

Основните разпоредби на Глобалната резолюция на ООН за изкуствения интелект включва няколко основни насоки:

Насърчаване на безопасни, сигурни и надеждни системи за изкуствен интелект: Целта на резолюцията е да се гарантира, че системите за AI се разработват отговорно и зачитат правата на човека и международното право.

Защита на правата на човека: В резолюцията се набляга на зачитането, защитата и насърчаването на прилагането на правата на човека по време на проектирането, разработването, внедряването и използването на системите с AI.

Подкрепа за целите на устойчивото развитие: Като признава потенциала на AI за ускоряване на напредъка към постигането на 17-те цели за устойчиво развитие, резолюцията насърчава използването на технологията в полза на устойчивото развитие в глобален мащаб.

Регулаторна и управленска рамка: Резолюцията призовава всички държави членки и заинтересовани страни да разработят и подкрепят регулаторни и управленски подходи и рамки за безопасно, сигурно и надеждно използване на AI.

Преодоляване на цифровото разделение: Като отчита различните нива на технологично развитие в отделните държави, резолюцията призовава за сътрудничество с цел осигуряване на приобщаващ и справедлив достъп до технологиите за AI, преодоляване на цифровото разделение и повишаване на цифровата грамотност

“Тези разпоредби подчертават фокуса на резолюцията върху етичното развитие на AI, защитата на правата на човека, устойчивото развитие и значението на международното сътрудничество при оформянето на бъдещето на технологията”, подчертават от ООН.