Пазарите на акции в САЩ се понижиха значително в понеделник, удължавайки скорошния си спад в отговор на продължаващото напрежение в Близкия изток и нарастващата доходност на държавните облигации на САЩ.

Акциите се покачиха в началото на търговията, отразявайки облекчението след атаката на Иран срещу Израел в събота, която доведе до минимални щети. Трейдърите обаче остават нервни относно това как Израел може да отговори и потенциала за ескалация на конфликта.

Междувременно нови данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се увеличили повече от очакваното миналия месец. Това предполага, че икономиката остава на стабилна основа, но също така доведе до скок в доходността на американските облигации, тъй като трейдърите продължават да намаляват залозите за това доколко Федералният резерв ще може да намали лихвените проценти.

Нараснал с цели 0,9% в началото на търговията, S&P 500 завърши с понижение от 1,2%. Dow Jones Industrial Average падна с 0,7%, или близо 248 пункта. Nasdaq Composite загуби най-много - 1,8%.

На стоковите пазари в САЩ цените на петрола останаха слабо променени.

В Европа Stoxx 600 затвори нагоре с 0,13% до 505,93 пункта.

Спадовете на Уолстрийт удължават тежкия период за акциите, започнал миналата седмица, когато нови данни показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил повече от очакваното през март, отбелязвайки третия пореден месец на по-твърда от очакваното инфлация. Преди да бъдат публикувани, инвеститорите се надяваха, че предишните два кръга от горещи данни могат да се обяснят най-вече със сезонни изкривявания. Този аргумент избледня след последния доклад, изправяйки пазара пред по-неравен краткосрочен път.

Фючърсите на лихвените проценти показаха в понеделник, че инвеститорите смятат, че има малко по-голям от 50% шанс централната банка на САЩ да намали лихвите два пъти до края на тази година, според данни на CME Group. Месец по-рано шансовете за поне три съкращения бяха оценявани на около 65%.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи в понеделник на 4,627% - увеличение от 4,499% в петък и 3,860% в края на миналата година, но все още под нивото от около 5%, достигнато миналия октомври.

По-високата доходност на държавните бонове може да задържи ръста на акциите, тъй като води до по-високи разходи по заеми в цялата икономика и може да увеличат привлекателността на притежаването на облигации пред по-рисковите активи.

S&P 500 все още е нагоре с 6,1% тази година въпреки скорошните си спадове, но секторите, чувствителни към лихвените проценти, се представиха особено зле в понеделник.

Акциите в сегмента на недвижимите имоти паднаха с 1,8%, а от началото на годината групата се е понижила с 8,8% - най-зле представящата се от 11-те сектора на широкия индекс и единствената на червено към момента.

Лихвеният трион повиши разходите по ипотечните кредити обратно към 7% - ниво, което не са виждали от декември. Това държи много потенциални купувачи на жилища настрана, което пък води до рязък спад в ипотечната активност в големите банки.

Енергийният сектор в S&P 500 пък се е повиши с около 5% през последния месец, изпреварвайки всеки друг ъгъл на широкия индекс.

В други кътчета на пазара акциите на Tesla паднаха в понеделник с 5,6% след новината, че производителят на електрически автомобили планира да съкрати над 10% от глобалната си работна сила.

Акциите на Goldman Sachs се покачиха с 2,9%, след като инвестиционният банков гигант отчете рязко по-високи печалби през първото тримесечие.

Докладът за продажбите на дребно от понеделник предостави най-новите доказателства за забележителната устойчивост на икономиката в лицето на най-агресивната кампания на Фед за повишаване на лихвените проценти от четири десетилетия. Продажбите на дребно са се покачили с 0,7% миналия месец, доста над прогнозата от 0,3% на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal. Продажбите през февруари също бяха ревизирани нагоре.

Проследяването на брутния вътрешен продукт в реално време от Фед в Атланта се повиши след доклада, което предполага, че икономиката е нараснала с 2,8% през първите три месеца на годината спрямо предишна оценка от 2,4%. През януари анкетираните от WSJ икономисти очакваха годишен растеж от по-малко от 1% през първото тримесечие.