Нещо липсва в голямата дискусия за AI. Нещо тревожно и спешно. Отвъд споровете за изкуствения общ интелект и „лошите пророци“ на AI срещу феновете на така наречения ефективен акселерационизъм (б.р. – философско течение от XXI век, чийто последователи вярват, че неограниченият технологичен прогрес - особено този, воден от изкуствения интелект - е решение на общочовешки проблеми като бедност, война и климатични промени), трябва да бъде зададен належащ въпрос, пише Fast Company.

Какво ще се случи, когато обърнем нашите AI инструменти един срещу друг?

Тази възможност – нека я наречем конкурентен AI, е тема, която странно отсъства от целия дебат в социалните медии. Ако обаче си мислите, че това е фантастика, помислете отново. На скорошен хакатон програмисти създадоха LLM Colosseum, където водещи езикови модели бяха обучени на Street Fighter 3 и инструктирани да се бият.

„Колизеум“ е полезно съкращение за AI категория, която вече съществува, но може да е на прага на пробив. Биещите се AI няма да останат затворени в екрани, стрелящи един по друг с огнени топки – поне не за дълго. Скоро те ще навлязат в реалния свят и ще се конкурират във важни области на бизнеса и обществото.

Какво ще означава това? И защо не го обсъждаме? Да, подобно развитие може да създаде нови възможности, но това е положителната страна. Може обаче да стане и странно, несправедливо, а в някои случаи дори трагично.

Дефиниция за конкурентни AI

За да бъдем максимално ясни, конкурентните AI са ботове или агенти с изкуствен интелект, които пряко се съревновават помежду си или с хора в бизнеса или обществото. Вече съществуват конкурентни AI, които изпълняват обикновени и необикновени задачи – от купуване на стоки до търговия с акции и дори цитиране на правни прецеденти. Има вероятност те вече да са на бойното поле.

Отвъд двубоите, конкурентните AI са част и от веригите за доставки, пример за което са стартъпи като Pactum. Казано по-просто, Pactum се занимава с преговори за покупки – нейният изкуствен интелект купува стоки и ресурси за огромни компании като Walmart от по-малки търговци.

Това е само един стартъп, но основната посока, която задава, е технологичната конкуренция. Малко вероятно е Pactum да остане единственият търговски агент. Съществуването му изисква ответна реакция.

Преходът към конкурентна търговия, задвижвана от AI, без съмнение ще бъде ефикасно, но може да създаде неочаквани проблеми. Преди предстоящата генеративна вълна на конкурентни AI може би трябва да разгледаме прецедентите.

Светкавични сривове и ботове за пазаруване: предвестници на конкурентните AI

Ако искаме да разберем какво би могло да се случи между конкурентните AI, трябва да разгледаме съществуващите примери.

Появата на конкурентни алгоритми за търговия на финансовите пазари постави началото на ерата на конкурентния AI и положи някои основи за разбиране на предизвикателствата, които той поставя. Тези алгоритми – създадени да извършват сделки със скорост и в сложни модели, невъзможни за хората, революционизираха необратимо финансовата търговия.

Именно възходът на високочестотната търговия наистина постави началото на агресивния преход към алгоритми за постигане на конкурентно предимство. Тези високотехнологични стратегии за търговия използват сложни алгоритми за пресяване на пазарни данни и сключване на множество сделки в секунда.

Алгоритмите за търговия внесоха един вид свръхефективност на пазарите, но и се намират в центъра на нови аномалии, най-вече така наречените светкавични сривове – добре документирани, но все още неразгадани явления, които се изразяват в бърз, неконтролируем спад на цените на акциите в рамките на изключително кратък период от време, които често се възстановява почти толкова бързо.

С други думи, конкуренцията между AI вече е причина за странни и неочаквани събития. Освен тези необичайни въздействия, тя създава и сериозна бариера за навлизане на пазара. Компаниите, които печелят на фондовите борси, са високотехнологични, а другите – които нямат достъп до благата на AI, имат малък шанс.

От високочестотната търговия еволюцията на конкурентния AI се разпространява и в потребителския сектор, по-специално чрез ботове за пазаруване – инструменти, проектирани да превъзхождат човешките купувачи и други ботове при закупуването на желани стоки, като например най-новите графични процесори за игри или лимитирани серии мода.

Възходът на ботовете-скалпери от години изкривява пазарите на стоки като PlayStation. Те автоматизират процеса на намиране и купуване на стоки в момента, в който те се появят онлайн, като често ги препродават на по-високи цени.

Това развитие доведе до създаването на суперскалпери – отделни лица или групи, които използват сложни AI инструменти, за да доминират онлайн пазара за препродажба. Конкурентният характер на тези AI ботове означава, че с тяхното развитие съревнованието помежду им става все по-ожесточено. Те непрекъснато се актуализират, за да купуват по-бързо, да избягват анти-бот мерките и да използват всички възможни методи, за да надминат както другите ботове, така и хората.

Последиците от AI надпреварата за акции и пазаруване са мащабни и поучителни. Тъй като тези инструменти стават все по-усъвършенствани, те концентрират успеха в ръцете на няколко добре обезпечени оператори за сметка на обикновения потребител. Това може да доведе до сценарий, при който търсените стоки стават все по-недостъпни за обикновения човек, създавайки разделение между имащите и нямащите конкурентни AI.

Билети за концерта, някой?

Прииждащата вълна от конкурентни AI

Това е историята, а сега да се върнем към настоящето. Pactum и подобните му стартъпи представляват прииждаща вълна от генеративни, мултимодални конкурентни AI. Повечето от тях са в самотен етап на еволюция и тепърва ще срещнат своите партньори в танца. Този гратисен период обаче изтича. Без бърза регулация конкуренцията между AI изглежда неизбежна.

От всички сектори, които тя ще засегне, правото изглежда особено уязвимо. Съдебните спорове често са състезателни по своята същност и сме свидетели на бързото създаване на основни модели и AI асистенти за сектора. Harvey е най-развитият правен помощник, подкрепен от OpenAI, и вече се използва от адвокатски кантори.

Феноменът „добавен адвокат“ е непряка конкуренция между AI, която без съмнение ще достигне връхната си точка в предстоящото дело на Елон Мъск срещу OpenAI, но по всичко личи, че съвсем скоро AI юристи ще се конкурират пряко по правни въпроси.

Harvey ще бъде използван и при директни преговори. Този вид автоматизирано право и без това е доста странен, но силно напомня за филма „Генезис“, ако вземете предвид, че всички агенти биха могли да се захранват от няколко едни и същи основни модела. Кой печели тогава? Един и същ AI модел, който управлява автоматични адвокати и дори съдии в един и същи правен спор, е странен обрат в сюжета, който остава извън обществения дебат за изкуствения интелект.

Възможността конкурентни AI да се превърнат в оръжие в битките за репутация изглежда неизбежно развитие в едно общество, пристрастено към културните войни. Стартъпи като Signal AI ще изградят защитата, провинението (понастоящем) ще бъде скалъпено или пък на AI софтуерни инженери като Devin ще бъдат възложени по-дребни задачи.

Мисълта за усъвършенствани агенти, оставени да бродят из социалните медии и онлайн архивите с единствената цел да свалят лични данни, е тъжна. Разбира се, вече сме свидетели как конкурентните AI взаимодействат в по-голям мащаб. В изборите и геополитиката интелигентни AI тролове и пропагандни ферми изпомпват информационно замърсяване, често в пряк, автоматизиран отговор един на друг.

Това цунами от AI спам несъмнено ще повлияе на по-злободневни дейности. С неотдавнашната интеграция на Copilot и Adobe има вероятност конкурентните AI скоро да навлязат в маркетинга, като рекламните агенти ще водят „престрелки“ в социалните мрежи. Adobe вече говори за верига за доставка на съдържание и изгражда технологията за безкрайно генериране на изображения и съобщения. В комбинация с конкурентните AI, тя не след дълго ще стане динамична и ще реагира директно на конкурентите.

Точно така, спамът скоро ще води свои собствени разговори.

Войната, разбира се, е очевидната и най-отчайваща употреба на конкурентни AI. Чатботовете на бойното поле – като тези, тествани от армията на САЩ, и този от Palantir, променят естеството на традиционните военни действия, рисувайки бъдеще, в което AI войски ще се бият в кал и окопи, въплътени в дронове и камери.

Този преход към автономна отбрана повдига отдавна обмисляни, но смразяващи въпроси за ролята на AI във военното дело. През последните дни се появиха съобщения за AI, наречен Lavender, който се използва в конфликта между Израел и Палестина.

Колко време ще мине, преди той да срещне противник?

Проблемът с „умния капитал“

Най-големият проблем, който конкурентните AI могат да предизвикат, е дълбоко неравенство между компании, държави и отделни хора. Огромните възможности, които изкуственият интелект разкрива, няма да бъде равномерно разпределено. Може да се окажем на прага на разделен свят.

В своето оптимистично есе „Законът на Мур за всичко“ Сам Алтман споменава това предимство на прехода към AI. Той смята, че с навлизането на изкуствения интелект лъвския пай от богатството ще притежават „компаниите, особено тези, които използват AI“.

Според Алтман в свят, управляван от AI, ще има по-малко противопоставяне за ресурси. Той обаче не споменава какво би се случило в свят, където AI са създадени единствено с цел да се борят за тези ресурси и да ги придобиват.

Конкурентните изкуствени интелекти са настъпваща сила, която ще даде още повече власт в ръцете на капитала за сметка на труда. Те могат да създадат и „интелигентен“ капитал, задвижван от AI – мощ, която ще надвие стария „глупав“ капитал, и абсолютно ще превъзхожда човешкия труд.

Едва ли AI агентите ще започнат скоро да се борят с проблемите на света. Предизвикателство пред обществото ще бъде да гарантира, че съвсем реалните ползи от AI няма да са за сметка на справедливостта и достъпността за тези с по-слабо развит или по-бавен изкуствен интелект.

Наложително е да заговорим за конкурентните AI, защото въпросът не е кога ще дойде тяхното настъпление, а какво да направим по въпроса.