През 2016 г. бижутерът Оливия Йънг от Ouroboros продава пръстен с червен шпинел за 6 000 паунда (7 700 долара).

Миналата година застрахователната компания на клиента изплаща 30 000 паунда (38 400 долара) за замяната му.

Експертите твърдят, че този пренебрегван досега скъпоценен камък рязко повишава търсенето и стойността си, тъй като колекционерите започват да излизат от сянката на т.нар. „Голяма четворка“ (диаманти, изумруди, рубини и сапфири), ориентирайки се към по-достъпни, нишови скъпоценни камъни, които може да се окажат разумна инвестиция.

Шпинелите се срещат в Шри Ланка, Мианмар, Виетнам, Афганистан, Таджикистан и някои африкански страни, и имат разнообразни цветове – от ярко синьо, розово и червено до тъмно сиво, зелено и лилаво.

До правилното им идентифициране през 18 век червените шпинели са наричани рубини; например 170-каратовият черен принцов рубин в предната част на императорската корона, част от британските коронарни скъпоценности, всъщност е шпинел.

През 2015 г. аукционната къща Bonhams продава 50,13-каратов шпинел „Хоуп“ за световния рекорд от 962 500 британски лири (1,22 млн. долара) - над шест пъти повече от прогнозната стойност, което катапултира камъка право във вниманието на колекционерите, припомня CNN.

„В миналото шпинелите са смятани за по-малко важни и следователно по-достъпни, но те стават все по-желани“, коментора Дженифър Тонкин, съпредседател на отдел „Бижута“ в Bonhams.

Тя отбелязва, че „огненочервените“ и горещорозовите шпинели от Бирма, както и розовите от Таджикистан, са най-търсени от ценителите.

Рахул Кадакия, международен ръководител на отдел „Бижута“ в Christie's, е съгласна, че розовите и лилавите шпинели „би трябвало да продължат да поскъпват на пазара“, и споделя, че най-висококачествените камъни се продават за до 25 000 долара за карат. „Ескалиращите цени на скъпоценните камъни от „голямата четворка“ принудиха купувачите да търсят неконвенционални алтернативи“, коментира експертът.

Базираната в Лондон бижутерка Лили Габриел включва шпинели в безброй нюанси в своите колекционерски модели.

Тя наблюдава „забележимо увеличение“ на цената им, което отразява „както естетическата привлекателност, така и тяхната рядкост“, коментира тя и допълва, че шпинелите „често се добиват от малки предприятия, което представлява по-малко етични проблеми в сравнение с други камъни“.

Шарл Абучар, директор на Abouchar SA, търговец от Женева, който участва в изложението Gem Genève, заяви, че нарастващото търсене на цветни скъпоценни камъни е довело до недостиг на качествени екземпляри, което води до повишаване на цените.

„Тъй като рубините, сапфирите и изумрудите станаха много скъпи и дефицитни, хората започнаха да купуват други скъпоценни камъни, които преди това бяха по-достъпни, което доведе до покачване на цените. През последното десетилетие търсенето на шпинели и параибски турмалини непрекъснато се увеличава.“

Първоначално открит през 80-те години на миналия век в изчерпана вече мина в бразилския щат Парайба, този някогашен вид турмалин се отличава с електриково тюркоазения си цвят, резултат от следи от мед.

Експертите твърдят, че на всеки 10 000 диаманта се добива само по един турмалин от Парайба - и макар че подобни оттенъци се срещат и в Мадагаскар, недостигът на бразилски камъни доведе до покачване на цените.

В Bonhams цените на висококачествените турмалини от Парайба са достигнали 75 000 долара за карат през 2022 г. в сравнение с 4800 долара за карат през 2009 г.

Роберто Бохосян, управляващ съдружник на бижутерска къща Boghossian, добавя, че цената на турмалините а се е удвоила през последните 3 до 5 години, което обяснява с тяхната „рядкост, красота и трайна привлекателност“, описвайки неоновия им блясък като „освежаваща алтернатива на по-традиционните скъпоценни камъни“.

Моти Фердер, основател на Lugano Diamonds, започва да работи с турмалини от вида Парайба преди повече от 20 години.

„Има неоспоримо привличане към тях - те са много редки и абсолютно хипнотизиращи“, казва той и прогнозира, че стойността им ще продължи да расте, тъй като търсенето се увеличава, а предлагането намалява, „превръщайки ги в едни от най-желаните скъпоценни камъни на пазара“.

Оливия Йънг купува колкото може повече турмалини от Афганистан, защото тези по-нови находища предлагат „невероятно красив двухромен материал, който е синьозелен в една посока и тревистозелен на 90 градуса“, описвайки ги като „най-изящните и живи скъпоценни камъни, които някога съм виждала“.

По същия начин гемологът и основател на Minka Jewels Луси Кроутър смята синьо-зелените турмалини за избор на ценителите, тъй като лично ги е открила в Индия преди 15 години.

„Тези невероятно живи и чисти скъпоценни камъни наистина раздвижиха нещо в мен“, обяснява тя.

Сега се снабдява с висококачествени образци за нетрадиционни годежни пръстени и цветни коктейлни пръстени и допълва: „С нарастващата популярност на лабораторно отгледаните диаманти, цветните камъни са чудесен избор за тези, които искат да се откроят и да имат нещо естествено, което е и уникално.“

Кроутър и Йънг са решени да образоват клиентите си, че в живота има и нещо повече от „Голямата четворка“.

„Във всички случаи турмалините от най-висококачествен материал и със значителни размери ще скочат до небето“, казва Йънг. „Количеството на този невероятен материал е ограничено, а той е изключително красив, така че виждам, че популярността му ще се разрасне.“, допълва експертът.