Американският борсов индекс S&P 500 се понижи в петък с 0,2%, притиснат от спада на Nvidia, но постигна трета поредна седмица на печалби от 0,6%.

Nasdaq Composite също загуби 0,2% за деня и не се промени много за седмицата. Dow Jones Industrial Average се повиши леко, постигайки седмично увеличение от 1,5%.

Бенчмарк индексът S&P 500 се е покачил с 15% тази година, до голяма степен поради прилив на инвестиции в компании, водещи развитието на изкуствения интелект.

Ръстът и спадът на акциите на Nvidia, чиито чипове захранват AI технологията и която във вторник се превърна за кратко в най-ценната публична компания в света, влияят силно на посоката на основните американски индекси тази година.

Акциите на Nvidia паднаха с 3,2% в петък и отбелязаха първо седмично понижение от април.

Инвеститорите продължават да следят и икономическите данни за улики относно пътя на инфлацията и дали и кога Федералният резерв ще намали лихвените проценти тази година.

Миналата седмица централните банкери направиха прогноза за едно намаление на лихвените проценти за тази година, което показва, че не бързат да разхлабват паричната политика дори след като доклад за инфлацията за май показа леко охлаждане на ценовия натиск.

Данни от петък показаха, че продажбите на жилища в САЩ са се забавили през май, отразявайки продължаващото напрежение на жилищния пазар. Продажбите на притежавани преди това имоти са спаднали с 0,7% спрямо предходния месец, третото поредно месечно понижение, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Спрямо преди година продажбите са намалели с 2,8%.

Междувременно бизнес активността в САЩ продължава да расте бързо този месец, според проучванията на мениджърите по покупките, публикувани в петък.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се повиши до 4,256% от 4,252% в четвъртък.

Отвъд океана индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,7% в петък, след като предварителните данни показаха, че икономиката на еврозоната се е забавила през юни.