Рекордните жеги стават все по-голям проблем навсякъде по света. Всяко лято се увеличават случаите на починали заради топлото време и няма изгледи ситуацията да се подобри в близко бъдеще.

Вместо това се мисли за адаптиране към новото нормално. Ето защо се появяват нови идеи и научни изследвания за това как човек за в бъдеще ще може да се справя с горещините. И една от областите, в които се работи, са дрехите.

Науката е стигнала до термина „градски топлинен остров“, за да опише горещините в населените места. Цялата тази инфраструктура от улици и сгради поглъща жегата, а след това я преотдава, което води до още по-високи температури.

В тази ситуация не е достатъчно да се скриеш от слънцето, за да се разхладиш. Проблемът е, че жегата идва и от напечения асфалт отдолу и от горещите стени на сградите.

Затова вече се експериментира с текстилни тъкани, които могат да отблъскват околната топлина. Смята се, че облеченото в такива дрехи тяло може да остане с няколко градуса по-хладно.

Този текстил работи по силата на т.нар. радиационно охлаждане или топлинно излъчване. Най-просто казано това е процесът, при който едно нагрято тяло се охлажда, изпускайки топлината в околната среда.

Такива тъкани са разработени отдавна. С тях обаче има един проблем – повечето просто отблъскват слънчевата топлина. Или както отбелязва пред Fast Company преподавателят по молекулярно инженерство в чикагския университет Pritzker По-Чун Хсу:

„Работят много добре, ако се намирате на открито поле“.

Иначе казано – тези тъкани не могат да отразят околната топлина. Т.е. те биха били безполезни в градски условия, където, както вече бе уточнено, проблемът идва не само от слънцето, но и от околните повърхности. Топлината, идваща от слънчевите лъчи, е различна от тази от бетона. Ето защо учените създават нов, трислоен текстил. Свойствата му са описани в научна статия, публикувана наскоро от Хсу.

Най-горният слой на този текстил е полиметилпентен, което често се използва за производство на опаковки. Вторият пласт е от сребърни нишки. Идеята е той да действа на принципа на огледалото и да отблъсква топлинните вълни – както от слънцето, така и от околните повърхности. Третият слой може да е съвсем обикновен материал, използван за производството на дрехи – например памук. Всичко това не прави тъканта по-обемна, напротив, един слой е около 100 пъти по-тънък от човешки косъм.

Досега са проведени няколко теста на новата материя. Резултатите са обнадеждаващи. При излагане на слънце в пустинята на Аризона текстилът е бил с 2.3 градуса по-хладен от материята, от която обичайно се произвеждат спортни дрехи. Тестът сочи, че спрямо обикновената коприна е бил с цели 8.9 градуса по-прохладен.

Този материал може да се използва не само производство на дрехи, твърдят създателите му. Те смятат, че той лесно може да бъде влаган в сгради, в коли и за съхранение на храна.

Екипът на Хсу проучва и какви биха били позлите за човешкия организъм, когато той е изложен на рекордна топлина. Известно е, че топлинният шок може да доведе до внезпна смърт. Дори и това да не се случи, не са малки пораженията, които жегите могат да нанесат чрез обостряне на симптомите при сърдечно-съдови заболявания или диабет.

С изменението на климата все повече хора са изложени на подобни рискове. Учените са убедени, че полиметилпентният текстил може да охлади температурата на кожата, т.е. на повърхността на тялото, но големият въпрос е дали това би имало дългосрочен ефект върху човешкото здраве и какъв.

„Отговорът е от изключителна важност, преди да продължим със следващите стъпки по проекта“, казва Хсу.