Европейският съюз отвори нова глава в историята си с началото на мандата на политическото ръководство в същата седмица, в която НАТО избра своя нов генерален секретар.

Euronews предстява основните действащи лица, които ще определят хода на глобалната политика през следващите пет години.

Новият (стар) председател на ЕК: Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен най-вероятно ще успее запази поста председател на Европейската комисия за втори мандат, след като получи гласовете на Европейския съвет.

Единствено одобрението на Европейския парламент стои между нея и Берлемон - централата на Комисията в Брюксел.

Фон дер Лайен беше назначена за първи път през 2019 г., като стана първата жена председател на институцията. Оттогава тя управлява хода на някои от най-важните събития, които оформиха ЕС през последните пет години.

Енергийната криза, нарастващата заплаха от изменението на климата, войната на Русия в Украйна и редица други геополитически предизвикателства белязаха мандата, който изглежда затвърди позицията ѝ в Брюксел.

Пандемията се превърна в една от повратните точки в политиките ѝ заради инициативата за съвместно закупуване на ваксини от държавите членки.

Първоначално възхвалявана като спасител на Европа, нейното поведение беше помрачено от липсата на прозрачност при сделките за медицинските изделия и противоречивите послания, свързани с европейския план за ваксините.

Това обаче изглежда не повлия на кандидатурата ѝ за втори мандат, тъй като тя бързо се превърна в консенсусен кандидат сред основните политически сили – ЕНП, социалистите и "Обнови Европа".

Единствено двамата представители на крайно десните – италианският лидер Джорджа Мелони, която се въздържа при гласуването за фон дер Лайен, и унгарският премиер Виктор Орбан, който беше против, останаха недоволни от процеса на договаряне за ръководните постове в ЕС.

Германска гражданка, родена в Иксел, предградие на Брюксел, Урсула фон дер Лайен започва политическата си кариера на местно ниво като член на парламента на Долна Саксония. Тя е омъжена за Хайко фон дер Лайен и с него имат седем деца.

Антонио Коща наследява Европейския съвет от Шарл Мишел

Социалистът от Португалия Антонио Коща е новият председател на Европейския съвет. Той обаче ще встъпи в длъжност чак на 1 декември, заменяйки Шарл Мишел на поста.

Коща обеща, че мандатът му ще бъде основан на приемственост, "съсредоточен върху осъществяването на стратегическата програма, която Европейският съвет одобри и която ще ръководи ЕС в следващите 5 години".

Той беше министър-председател на Португалия между 2015 и 2024 г. – пост, от който се оттегли, след като беше разследван за нерегламентирани инвестиционни сделки в проекти за литий и зелен водород.

Когато разследването беше публично оповестено, Коща защитаваше невинността си, като заяви, че е подал оставка като премиер, за да запази политическата си почтеност. Настоящият му статут е на свидетел, но това не попречи да стане председател на Европейския съвет. Против назначаването му гласува италианският премиер Джорджа Мелони.

По време на управление в страната си той разреши на граждани на страни извън ЕС да имигрират в Португалия без трудов договор, създавайки имидж на една от най-отворените имиграционни политики в ЕС, което предизвика съпротивата на крайнодесните лидери.

Коща също така е одобряван от ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен и е конструктивен партньор в Европейския съвет в продължение на почти десетилетие.

Политическият анализатор Рикардо Борхес де Кастро коментира пред Euronews, че Коща е опитен преговарящ, способен да "обедини" позициите на лидерите от всички политически цветове и "да стигне до там, където други може би биха имали повече трудности".

Антонио Коща е женен за Фернанда Мария Гонсалвеш Тадеу от 1987 г. и имат две деца.

Нежна дипломация или желязна лейди: Кая Калас начело на външната политика

Европейският съвет избра министър-председателя на Естония Кая Калас за следващ върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност след Жозеп Борел.

Въпреки че Калас получи подкрепата на колегите си в Съвета, тя трябва да получи и зелена светлина от Европейския парламент, преди да бъде официално назначена. По време на заседанието на Съвета се сблъска с отрицателен вот от Джорджа Мелони и с въздържане от Виктор Орбан.

При гласуването в ЕП, насрочено за септември, ще трябва да събере подкрепата на мнозинството от парламентарната комисия по външни работи. Ако бъде назначена, ще стане първият източноевропеец на този пост и първият естонец, заемал някога една от най-висшите длъжности в ЕС.

Като министър-председател на Естония, Кая Калас е един от най-силните гласове на ЕС, осъждащи войната на Русия в Украйна, настояващи за по-тежки санкции и изпращане на повече военна подкрепа.

Назначението й идва и след като "Обнови Европа" - либералната група, от която тя е част падна до четвъртата по големина политическа сила в Европейския парламент след разочароващите резултати на европейските избори.

Кая Калас е омъжена за Арво Халик и има три деца.

Баща ѝ, Сийм Калас, също има сериозна политическа кариера: бил е министър-председател на Естония между 2002 и 2003 г., а след това е европейски комисар между 2004 и 2014 г.

Предизвестеното лидерство: Марк Рюте поема НАТО в критичен момент

В сряда посланиците на 32-те държави членки на НАТО, официално номинираха нидерландския министър-председател Марк Рюте за следващ генерален секретар на алианса.

Той ще встъпи в длъжност на 1 октомври за минимален мандат от четири години, заменяйки бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг след десетилетие начело на организацията.

Рюте стана министър-председател на Нидерландия за първи път през 2010 г. и оттогава е най-дългогодишният премиер на страната. Той подаде оставка през юли миналата година, след като четирипартийната му коалиция се разпадна заради проблема как да ограничи миграцията.

Докато беше министър-председател на Нидерландия, той продължи да живее в квартала на Хага, в който е израснал. Всеки ден ходеше на работа с велосипед и стана известен като създател на здравословни навици.

Първоначално кандидатурата му срещна сериозно противопоставяне от унгарския премиер Виктор Орбан, заради редица възражения, включително използването на средства от бюджета на Унгария за подкрепа на Украйна.

Будапеща вдигна ветото си върху сделката, след като Рюте изпрати писмо до Орбан, в което го увери, че като ръководител на НАТО няма да използва военните сили на Будапеща или да харчи пари на Унгария в подкрепа на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Рюте за избирането му за нов генерален секретар на НАТО: "Вашето лидерство и опит ще бъдат от решаващо значение за Алианса в тези трудни времена", заяви тя.