Американските борсови индекси S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха в понеделник с леки повишения, отправяйки се към седмица, пълна с корпоративни отчети и ключови икономически данни. Предстои и решението на Федералния резерв за лихвените проценти.

Индексите се колебаеха през цялата търговска сесия, преди да приключат смесено. След спад миналата седмица, технологичният Nasdaq Composite спечели 0,1%. S&P 500 също се покачи с 0,1%, докато Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,1%.

При отделните акции McDonald's поскъпна с 3,7%, след като гигантът за бързо хранене съобщи, че продажбите му в САЩ са спаднали с близо 1%, първият подобен тримесечен спад от 2020 г. Компанията обаче запазва целите си за отваряне на нови локации, капиталовите разходи и оперативните маржове за годината.

Енергетиката беше най-зле представящият се сектор в S&P 500, тъй като американският суров петрол падна с 1,7% до 75,81 долара за барел.

Дълговият пазар беше спокоен, като доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до 4,176% от 4,199% в петък.

Големият въпрос за инвеститорите през следващите дни е дали поредицата от важни събития тази седмица може да разшири скорошната ротация на печелившите и губещите на фондовия пазар, която наказа големите технологични акции и повиши книжата на по-малките компании.

Една от причините, поради които инвеститорите изхвърлиха акциите на технологични гиганти през последните седмици, е че мнозина са загрижени, че огромното им рали през първата половина на годината означава, че те трябва да публикуват нереалистично големи печалби, за да оправдаят цените на акциите си.

Тези спадове понижиха S&P 500 през последните две седмици, намалявайки печалбите на индекса за годината до 15%. Групата от технологични титани от Великолепната седморка е загубила 1,52 трилиона долара пазарна стойност през последните три седмици, което е най-големият спад за такъв период от време.

Печалбите на компаниите в S&P 500 се очаква да нараснат с 9,8% през второто тримесечие спрямо предходната година, показват данните от FactSet. Без Великолепната седморка печалбите на другите компании в индекса се очаква да се покачат с 5,9%.

Въпреки скорошните разпродажби, технологичните акции все още изглеждат скъпи. Акциите на Tesla се повишиха в понеделник и се търгуваха при 82,8 пъти над прогнозираните печалби за следващите 12 месеца, според FactSet, докато Nvidia се търгува при 34,9 пъти. S&P 500 се търгува при 20,9 пъти над прогнозираните печалби.

Динамиката напоследък обаче все пак сваля леко летвата за Microsoft, Meta Platforms, Amazon.com и Apple, които ще отчетат тримесечни приходи и печалби в следващите дни, започвайки от днес. Анализаторите казват, че ще има интензивен фокус върху техните резултати за всякакви признаци на слабост, които биха могли да оправдаят нов кръг от продажби.

Междувременно сигналите от Фед и икономическите данни могат да бъдат критични за другата половина от скорошната пазарна ротация. Акциите на по-малките компании скочиха по-рано този месец, когато докладът за охлаждащата се инфлация повиши увереността на трейдърите, че Фед ще намали лихвените проценти през септември.

По-ниските ставки биха могли да бъдат особено полезни за компании със скромен размер, които са по-чувствителни към силата на икономиката и е по-вероятно да имат дълг с плаващ лихвен процент.

Очаква се Фед да запази лихвите непроменени след срещата си в сряда, но инвеститорите ще следят отблизо какво сигнализира централната банка относно бъдещите си планове. В петък лихвените залози може да получат нов трус, когато Министерството на труда публикува своя месечен отчет за работните места.

В Европа пазарите закриха вчерашната търговия предимно негативно, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира намаление от 0,18%.

Акциите на автомобилните компании паднаха с 1,35%, докато книжата на здравните дружества поскъпнаха с 0,66%.

Philips отбеляза скок на акциите си от 15%, след като отчете по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие.

Книжата на Heineken загубиха 9% на фона на по-слабите печалби.