На местните жители в най-популярните европейски градове им е писнало от туристи.

Ето защо обявяват гладна стачка на Канарските острови, блокират пътища в Тенерифе, а в Барселона обстрелват чужденците с водни пистолети. По улиците на Атина пък рязвяват плакати „Ходете си вкъщи!“ – и това не е призив, а заповед.

Макар че властите прилагат мерки като забрана за отдаване под наем на ваканционни имоти и повишаване на туристическите такси, разочарованието от свръхтуризма е достигнало точката си на кипене, пише TimeOut.

Разбира се, можете да пропуснете най-посещаваните градове и да похарчите парите си в дестинации, които активно се стремят да увеличат интереса от чужбина.

Но ако сте планирали пътуване в горещите локации, не се притеснявайте: възможно е да ги посетите, без да станете част от проблема (или да разгневите местните жители). Ето как.

1. Не стимулирайте в икономиката на „боклука“ в Лондон

Като за начало, не стойте отляво на ескалатора, когато слезете на летището.

След това, имайте предвид, че в Лондон например процъфтява индустрията на боклука, създадена, за да се харчи повече и повече. Скучни ресторанти, безсмислени екскурзии, тъпи магазини, нито един от които не заслужава и минута от времето ви.

Без да имате план, може да се окаже, че се въртите от едно място на друго, като все повече се разочаровате от града, съветва Джо Макертич, редактор в Time Out London.

„Има една португалска поговорка - „comer gato por lebre“ - „да купиш котка в чувал“. Това означава да те измамят, че имаш нещо висококачествено, но всъщност е обикновено, фалшиво или просто не става.

Ако искате да сте умен турист в Лисабон, не се хващайте в капаните на уж традиционните ресторанти, които гордо предлагат испански паели и английски закуски и франсезиняс от Порто, сякаш са местни деликатеси“, допълва Вера Моура, редактор в Time Out Portugal.

2. Покажете респект към местните в Амстердам и Берлин

„Ето един прост трик, за да бъдете добър турист в Амстердам: отнасяйте се така, както към родния си град. Бихте ли пили, крещяли и пушили трева по улиците на вашия град? Отказвате да говорите на местния език? Прекарвате цялото си време в търговски вериги и туристически капани? Едва ли.

Вместо това, положете малко усилия като към място, което искате да запазите и почитате, а не като към хедонистичен Дисниленд. В края на краищата, домът означава да бъдеш част от общността, а не отделен от нея.“, съветва Калъм Бут, автор в Time Out Amsterdam.

„Спрете да снимате жителите на Берлин за сторита в социалните мрежи. Месните хора са противници на това и трябва да поискате разрешение, ако отчаяно държите да направите кадър.

Една приятелка наскоро хвана турист да я снима и го попита защо го прави. „Много си красива!“ – каза той. Но ние не сме животни в зоологическата градина, отвърна тя“, обяснява Кейт Бетс, автор на Time Out Berlin.

3. Париж – приберете телефона в джоба

„Да се разхождаш, без да мислиш за актуализиране на историята си в Instagram или за заснемане на съдържание, променя живота ти. Ще изглеждате като човек, отворен за срещи и обмен. И - магия - ще срещнете хора! Не е ли това целта на едно пътуване?“, пита Антоан Бесе, редактор в Time Out Paris.

4. Излезте извън зоната си на комфорт във Франция

„Изберете нещо непознато от менюто. Защо да пътувате, ако ще ядете същото като у дома? Попитайте местните какво препоръчват и опитайте регионални специалитети.

Не снимайте чинията си - опитайте я, насладете й се. В най-лошия случай, ако не ви хареса, това ще бъде добра история за разказване.

„Вторият съвет? Направете крачка встрани. Осмелете се да напуснете силно туристическите райони и разгледайте по-автентични квартали, по-стари магазини и по-малко „модерни“ барове.“, съветва редакторът от Париж.

5. Извън сезона в Рим и Венеция

„Лесен начин да станете по-добър пътешественик? Посещавайте популярни места извън сезона.

Не само че ще имате по-добри впечатления благодарение на по-малкото тълпи и по-достъпните места за настаняване, но и ще натоварите по-малко местните бизнеси.

В Италия това означава да посетите Рим в началото на декември, Венеция през ноември и Амалфийското крайбрежие през април (само не забравяйте за великденските празници)“, препоръчва Ливия Хенгел, автор в Time Out Italy.

6. Дълго и бавно пътуване в тайните кътчета на Италия

„Горещо препоръчвам да пътувате бавно или регионално из Италия. Това означава да се съсредоточите върху една ключова дестинация (например Рим) и след това да посетите по-малките градове около нея, вместо да се опитвате да обиколите всички забележителности на Италия за една седмица.

Само за един час път с кола от Рим можете да стигнете до красиви крайморски градове, вулканични езера, градински вили, етруски гробници и др.

Италия е гъсто населена, така че не е необходимо да пътувате далеч, за да получите невероятно пълноценно културно преживяване.“, допълва Ливия Хенгел.

7. Усетете въздействието на посещението си в Барселона

„Реалността е такава, че повечето туристи, които посещават нашия град, са уважавани хора. Разбира се, някои замърсяват улиците, други пият и крещят, а трети заемат обществени места, без да се съобразяват с неудобствата, които могат да причинят на местните.

Въпреки това основното оплакване от посетителите е, че те са просто твърде много. Миналата година 15,6 милиона са посетили Барселона, докато местните едва надхвърлят милион и половина.

Проблемът не е само във физическия натиск на това насищане в някои квартали и точки на интерес; то има и негативни икономически последици, като например 68% увеличение на наемите през последните 10 години.

Туристите трябва да вземат предвид този контекст, когато планират посещението си: къде ще отседнат, къде ще се хранят, какви забележителности ще посетят, как ще общуват с местните жители, какви сувенири ще си купят... дали посещението ще има положително или отрицателно въздействие, ще зависи от тези съображения и ще позволи да се насладят на една много по-автентична Барселона.“, обяснява Мария Хосе Гомес от Time Out Barcelona.