Европейските компании в областта на отбраната не трябва да се притесняват от бюрокрацията на Брюксел, докато увеличават производството на оръжия.

Това е изводът в доклад, видян ексклузивно от Politico.

Тъй като пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна продължава с верижни ефекти за европейската сигурност, отбранителните компании трябва да имат пълен достъп до паричните средства на ЕС.

Сливанията не бива да бъдат блокирани, независимо от опасенията за конкуренцията, се казва в черновата на доклада за конкурентоспособността, изготвен от бившия италиански министър-председател Марио Драги.

„Индустриалната база на ЕС в отбраната е изправена пред структурни предизвикателства относно капацитета, ноу-хау и технологичното предимство. В резултат ЕС не е в крак с глобалните си конкуренти“, предупреждава Драги.

Бившият президент на Европейската централна банка е изготвил дългоочаквания доклад за председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като разглежда начините, по които европейската индустрия може да възстанови предимствата си на световната геополитическа сцена.

„Със завръщането на войната в непосредствено съседство на ЕС, появата на нови хибридни заплахи и възможна промяна на географския фокус и отбранителните нужди на САЩ, ЕС трябва да поеме все по-голяма отговорност за собствената си отбрана и сигурност“, пише в черновата.

Проектът се позовава на няколко предизвикателства, пред които е изправен отбранителният сектор на ЕС, включително недостатъчните публични разходи – според него ЕС харчи за отбрана приблизително една трета от това, което правят САЩ.

Европейските оръжейни компании също така работят на малки вътрешни пазари, докато страните от ЕС не координират обществените поръчки и зависят на 80% от международни доставчици, предимно САЩ, пише Драги.

Препоръките в доклада включват въвеждане на „европейски принцип на предпочитание“, който да стимулира европейските отбранителни решения пред конкурентите; определяне на модел на управление в ЕК, Европейската служба за външна дейност и Европейската агенция по отбрана; и накрая създаване на централизиран „Орган за отбранителна промишленост“, извършващ централизирани поръчки от името на държавите от ЕС.

„Органът ще бъде консултиран от секторни групи, съставени от представители на промишлеността и на държавите-членки на ЕС.“, допълва Марио Драги.

В проекта на раздела от 20 юни, посветен на отбранителната промишленост, се призовава Брюксел да премахне пречките пред отбранителните компании за достъп до финансиране от ЕС.

В него се предлагаше изменение на политиките на Европейската инвестиционна банка за отпускане на заеми относно изключването на инвестиции в отбраната и изменение на рамката на ЕС за устойчиво финансиране и екологично, социално и управленско управление (ESG) в полза на сектора.

Очаква се Драги да обсъди доклада на среща на високо равнище при закрити врата в ЕП в сряда и да го публикува във вторара половина на септември, допълва Politico.