Експерименталното лекарство на Pfizer за често срещано, животозастрашаващо състояние, което кара пациентите с рак да губят апетита и теглото си, е показало положителни резултати в изпитване на среден етап, съобщи производителят на лекарства в събота.

Компанията представи данните в събота на Конгреса на Европейското дружество по медицинска онкология 2024, конференция за изследване на рака, проведена в Барселона, Испания. Резултатите са публикувани и в The New England Journal of Medicine.

Пациентите със заболяването, наречено ракова кахексия, които са приемали медикамента на Pfizer, са имали подобрения в телесното тегло, мускулната маса, качеството на живот и физическата функция, според производителя на лекарства. Резултатите могат да проправят пътя за медикамента, наречен Ponsegromab, да стане първото одобрено в САЩ лечение специално за ракова кахексия.

Състоянието засяга около 9 милиона души по света, а 80% от пациентите с рак, страдащи от него, се очаква да умрат в рамките на една година от поставянето на диагнозата, според компанията.

Пациентите с ракова кахексия не ядат достатъчно храна, за да задоволят енергийните нужди на тялото си, причинявайки значителна загуба на мазнини и мускули и оставяйки ги слаби, уморени и в някои случаи неспособни да извършват ежедневни дейности. Раковата кахексия понастоящем се определя като загуба на 5% или повече телесно тегло през последните шест месеца при пациенти с рак, заедно със симптоми като умора, според Националния институт по рака на САЩ.

Симптомите на заболяването могат да направят лечението на рак по-малко ефективно, казват от Pfizer.

Pfizer не разкрива прогнозната възможност за приходи от лекарството, което потенциално може да бъде одобрено за различни употреби.

Проучването от втора фаза проследява 187 души с недребноклетъчен рак на белия дроб, рак на панкреаса или колоректален рак и високи нива на ключов двигател на кахексията, наречен фактор на диференциация на растежа 15 или GDF-15. Това е протеин, който се свързва с определен рецептор в мозъка и оказва влияние върху апетита, казва пред CNBC Шарлот Алертон, ръководител на откритията и ранните изследвания развитие на Pfizer.

След 12 седмици пациентите, които са приемали най-високата доза Ponsegromab - 400 милиграма - са отбелязали 5,6% увеличение на теглото в сравнение с тези, които са получавали плацебо. При пациентите, които са приемали доза от 200 милиграма или 100 милиграма от лекарството, са наблюдавани съответно приблизително 3,5% и 2% увеличение на телесното тегло в сравнение с плацебо групата.

Алертон казва още пред CNBC, че работна група от експерти определя наддаването на тегло с повече от 5% като „клинично значима разлика при пациенти с рак с кахексия“. Тя добавя, че ефектът на лекарството върху други мерки за благосъстояние, като повишен апетит и физическа активност, е „наистина това, което ни окуражава“.

От Pfizer казват, че не се наблюдават никакви значителни странични ефекти с лекарството. Странични ефекти, свързани с лечението, се наблюдават при 8,9% от хората, приемащи плацебо, и 7,7% от тези, които са приемали лечението на Pfizer, посочва от компанията.

Обсъждат се планове за развитие на лекарството в късен етап с регулаторите, като целта е компанията да започне проучвания през 2025 г., които могат да бъдат използвани за подаване на документи за одобрение. Pfizer също така изучава лекарството във втора фаза на изпитване при пациенти със сърдечна недостатъчност, които също могат да страдат от кахексия.