Докато много инвеститори се надяват, че намаляването на лихвените проценти в САЩ ще доведе до меко икономическо приземяване, други прогнозират затишие пред буря.

На този фон анализ на Reuters събира хипотетичните идеи за търговия, споделени от три хедж фонда, за това какво следва за американската и световната икономика.

Брад Бойд, основател на Confido Capital, казва, че очакването за по-ниски лихвени проценти е подхранило розовите цени на акциите и кредитите, което създава асиметрия на рисковете на пазара.

Той посочва, че ще шортва всякакви рискови активи като акции, облигации на компании, които може да имат нисък баланс, недвижими имоти или развиващи се пазари. Срещу това той би купил суапове за кредитно неизпълнение, които понякога се оприличават на застраховка на пазарите на облигации.

При късата позиция се залага, че цената на даден актив ще спадне, а при дългата - че ще се повиши.

Вместо да избере конкретна компания, Бойд би заел дълги позиции чрез индекса HY CDX, кошница от суапове за кредитно неизпълнение или застрахователни премии върху 100 високодоходни облигации в САЩ.

В краткосрочен план Бойд предупреждава, че пазарите са надценени за облекченията на Фед и могат да понесат удар, ако съкращенията не оправдаят очакванията.

„Може да има много извиване на ръце и плач по улиците.“

Кайл Ашър, управляващ директор и ръководител на отдела за алтернативни кредитни решения в Monroe Capital, би погледнал към пазара на вторични ценни книжа.

На вторичните пазари се търгува с финансови инструменти като акции, облигации и заеми - най-често от частни инвеститори.

„Намаляването на лихвените проценти ще стимулира много сектори, които ще се възползват от по-ниските лихвени проценти по заемите си, включително софтуерни компании, бизнес услуги и медии“, отбелязва Ашър.

Намаляването на лихвените проценти от Фед обикновено се отразява в цялата икономика, като понижава разходите за заеми за предприятията и потребителите.

„Много от средните компании имат заеми, които се търгуват на нива около 70-80 цента, което ще доведе до увеличаване на паричните им потоци, когато цената на спадне“, казва Ашър.

Тъй като разходите за обслужване на дълга им намаляват, компаниите ще могат да харчат повече за стимулиране на производството и растежа, като например научноизследователска и развойна дейност, маркетинг и персонал, добавя Ашър.

Хедж фондът Analog Century Management на Вал Златев е фокусиран върху хард технологиите, т.е. компании, които произвеждат полупроводници, комуникационно оборудване и системен хардуер.

Той ги разделя на две групи: компании със светски растеж и производители, които са по-изложени на разходи за зрели приложения, като хардуера, който се влага в смартфони и персонални компютри.

„Акциите на полупроводници, изложени на индустриални и автомобилни продукти, страдат от доста време. Приходите са намалели и много от тях технически са в рецесия вече няколко тримесечия“, посочва Златев.

Ако понижаването на лихвените проценти подмлади промишлените разходи и улесни потребителите да вземат заеми за покупка на автомобили, приходите ще се разширят и това ще се отрази на цената на акциите на тези компании, отбелязва той.