Някои от най-популярните ваканционни дестинации в Европа могат да бъдат изключително скъпи – Монако, Швейцария и Амалфийското крайбрежие имат запазено място в подобни класации.

Въпреки това, на континента се намират цели 44 държави и територии, което означава, че има туристически възможности за всеки бюджет, пише Euronews.

По тази причина Eurail изготвя класация с десетте най-достъпни градове на континента. Много от тях са на една ръка разстояние, така че обиколката им е препоръчителна, при това без да се налага да „оголвате“ тотално банковата си сметка.

София и Букурещ – двете най-достъпни дестинации са в съседни държави

Българската столица София може да бъде разгледана само за 36,49 евро на ден, пишат авторите на класацията.

Разположен в подножието на Витоша, градът често е пренебрегван от туристите, които предпочитат да карат ски. Въпреки това, той има какво да предложи – прекрасна архитектура, богата история и едни от най-евтините храни и напитки в Европа.

Софийската художествена галерия е безплатна за посещение всеки втори и четвърти четвъртък от месеца, а други забележителности, включително Националният исторически музей и Боянската църква, призната за културно наследство от ЮНЕСКО, също предлагат безплатен вход няколко дни в месеца.

Ако желаете да разгледате друга страна, от София има директен влак до Букурещ, който е вторият най-евтин град в Европа.

Известна като „Малкия Париж“, заради множеството сгради, вдъхновени от френската архитектура и широките булеварди, румънската столица може да се похвали с оживена културна сцена.

Сред задължителните за посещение обекти е Дворецът на парламента, който е също толкова впечатляващ отвън и е безплатен за разглеждане. Любителите на изкуството не бива да пропускат умопомрачителните графити в Garajul Ciclop.

Един добре планиран ден струва само 38,67 евро. Евтини полети до Букурещ също се предлагат в изобилие, а в хостелите може да намерите стая за по-малко от 10 евро на вечер.

Будапеща и Краков – все по-популярни дестинации, които още са икономични

Будапеща набира популярност благодарение на своята СПА култура и завладяваща история.

Въпреки модната си туристическа репутация, тя все още е третият най-евтин град в Европа, като средните дневни разходи за бюджет са само 43,48 евро.

Въпреки че цените за вход в известните термални извори могат да се увеличат, в унгарската столица, която се състои от Буда и Пеща, разделени от река Дунав, има безброй безплатни или евтини дейности.

Посетителите не бива да пропускат да посетят един от многото барове-руини, разположени в изоставени сгради, или да опитат невероятно силния ликьор Unicum.

За любителите на историята пътуването няма да е пълно без посещение на Рибарския бастион. Построен през XIX век като наблюдателна кула, днес той е световноизвестен с това, че предлага едни от най-добрите панорамни гледки към града.

Входът за популярната Национална галерия и живописния замък Буда също е достъпен и струва броени евро на човек.

Краков е само с няколко цента по-скъп от Будапеща и струва средно 43,48 евро за бюджетен ден, но има какво да предложи. Изпълнен с история и култура, този полски град е дом на едни от най-добрите паркове – като Краковски, проектиран във виенски стил, както и нощен живот в цяла Европа.

Пазарният площад на Краков, Plac Nowy, е пълен с достъпни кафенета и барове, както и с магазини, от които можете да си вземете всякакви сувенири.

От май до септември фестивалът „Краковски нощи“ организира безплатни концерти, а целогодишно Краков е идеална база за посещение на Аушвиц и запознаване с този опустошителен период от европейската история.

Сараево и Белград не са за пропускане

Сараево, известен като „Йерусалим на Европа“, е сред малкото европейски градове, в които в един и същи квартал има джамия, католическа и източноправославна църква, както и синагога.

Сравнително непозната за туристите, столицата на Босна и Херцеговина струва 45,67 евро за средностатистически ден с ограничен бюджет.

Освен че предлага безплатен вход за много от религиозните сгради, задължително се разходете из Стария базар Baščaršija.

Сараево е изключително удобен за разходки и с ниските цени на храната, напитките и настаняването лесно осигурява пътуване, достъпно и за тези с най-ограничен бюджет.

Малко по-скъп, със средни дневни разходи за бюджет от 46,62 евро, е Белград.

Разходката из сръбската столица е преживяване само по себе си, благодарение на непокътнатата крепост от XVIII в., в която може да се влезе и да се обикаля свободно.

На улица Скадарлия в оживения бохемски квартал на града често има забавления на живо и улична музика. Тук ще намерите и евтини ястия, включително местни кулинарни деликатеси.

Ако сте гладни за култура, посещението на Музея на Никола Тесла е около 6 евро. След това може да се отправите към река Дунав, която е дом на безкрайно количество плаващи барове, кафенета и клубове.

Не е случаен и фактът, че нощният живот в Сърбия е определян като най-добрия на Балканите.

Когато видите достатъчно, можете да хванете нощния влак до Загреб – следващото най-евтино място в класацията.

Загреб и Варшава – туристически звезди, но с икономичен бюджет

51,41 евро ще ви струва един пълен ден в Загреб, ако разполагате с ограничен бюджет.

Столицата на Хърватия е оживена дестинация - и е лесно да се разбере защо. Тук се предлага една от най-евтините бири в Европа, а общественият транспорт е на много добри цени, което означава, че придвижването е достъпно.

В Загребската катедрала не се плаща входна такса, а популярни музеи като Музея на съвременното изкуство и Музея на илюзиите струват само няколко евро.

Улица Ткалчичева е задължителна за посещение заради кафенетата на ниски цени, а Музеят на разбитите връзки, който документира изгубената любов, е едновременно трогателен и забавен.

Докато в голяма част от Европа туристическите данъци се увеличават, за да се преборят с прекомерния туризъм, Загреб приветства посетителите, като собственият му данък е само 1 евро на ден, което означава, че няма да се притеснявате, че ще увеличи прекалено бюджета ви.

Полската столица е друг достъпен вариант за почивка в Европа, като средната дневна цена е 52,30 евро.

Варшава е един от градовете с най-много пешеходци на континента, така че разходите за транспорт са ниски. Много от основните забележителности, като Стария град и уличното изкуство в квартал Прага, са безплатни.

Музеят, посветен на Варшавското въстание от 1944 г., предлага безплатен вход в понеделник, а освен това можете да прекосите река Висла с безплатен ферибот.

Млечните барове са традиционни кафенета, популярни както сред местните жители, така и сред туристите - и са достъпни за всички. Не забравяйте да опитате пирожки или голабки – зелеви рула, идеални за сгряване след хладна разходка из този красив град.

Братислава и Чешки Крумлов – богата култура и евтина храна

Братислава заема привилегировано място в Европа, като е разположена между Виена и Будапеща, но е далеч по-малко известна от тези два града.

Точно от другата страна на австрийската граница, словашката столица е значително по-достъпна, със средна дневна цена от 56,51 евро.

Словашкият национален музей предлага безплатен вход, а входът в Музея на транспорта е безплатен всяка първа сряда от месеца.

Старият град, датиращ от 18 век, е само за пешеходци и е известен с оживените си и достъпни барове и кафенета.

Макар че входът за реконструирания Братиславски замък струва 14 евро, той е впечатляващ и отвън, благодарение на разположението си на върха на хълма на планината Малки Карпати, която обгражда града.

Помислете си за Чехия и умът ви вероятно ще се насочи направо към Прага. Страната обаче е дом на редица вълнуващи градове – включително Чешки Крумлов, един от най-достъпните. Средният дневен разход с ограничен бюджет за посещение на дестинацията в югоизточната част на страната е 69,99 евро.

Чешки Крумлов, доминиран от своя замък от 13-ти век, е едно от най-живописните места в Южна Бохемия, а колоритният му исторически център е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 30 години. Със своите калдъръмени улички и средновековна архитектура този град често е определян като приказен - но въпреки величието, което предизвиква, той не е скъп.

Направете си пешеходна обиколка, за да се ориентирате, след което се отправете към църквата „Свети Вит“ на брега на река Вълтава. Красивата сграда, представляваща важен късноготически паметник, е важна част от чешката история, като през 1995 г. е обявена за национален паметник на културата на Чешката република.

Преди да тръгнете към дома или към друга достъпна дестинация, не забравяйте да опитате традиционния Vepřo Knedlo Zelo. Приготвено от печено свинско месо, кнедли и кисело зеле, това е идеалното ястие, с което да се сгреете, след като сте разгледали града.