Никога досега не сме разполагали с толкова много стратегии за справяне със стреса на работното място.

И никога досега не сме били толкова стресирани.

Това са изводите в годишния доклад на Gallup „Състояние на глобалното работно място“, разглеждащ ролята на работата за психичното здраве на служителите.

И така, при условие, че и двата извода са верни – къде бъркаме?

За предишните поколения психичното здраве не е било въпрос, обсъждан или разглеждан на работното място.

И все пак – Your Stress Personalities, книга от 1981 г., би могла да е полезна в това да разберем защо сериозните инвестиции, прилагани днес за преодоляване на стреса на работното място, не винаги дават резултат, пишат от Fast Company.

Книгата описва психотерапевтичните сесии на пациенти, проявяващи модели на самокритичност и самоосъждане по различен начин в зависимост от личността си и също така реагират различно на методи, насочени към успокояване на тези негативни чувства.

В нашето съвремие, въпреки добронамерените опити за за подкрепа, повечето компании се занимават със стреса на работното място от гледна точка на универсален подход, вместо да предоставят индивидуални клинични насоки на всеки служител.

Ново проучване на Wysa установява, че макар 44% от служителите да признават проактивната позиция на компанията си по отношение на психичното здраве, сериозните 57% все още изпитват основни симптоми на силен стрес или депресия. Това несъответствие подчертава разминаването между намеренията и въздействието на много програми за уелнес на работното място.

Fast Company представя седем стресови личности, посочени в книгата, и как тази психологическа литература преодолява универсалните подходи за управление на стреса на работното място.

Свръхпретоварен

Това са служителите, които следят педантично времето, обичат да носят отговорност, но често поемат твърде много задачи и не успяват да разпознаят кога продуктивността преминава границата на претоварването.

Ако вие или някой, когото управлявате, се асоциира с този тип, намирането на стратегии за забавяне на темпото е едно от най-мощните антистресови средства.

Полезен е и партньор по ангажиментите, който обсъжда решенията и приоритетите, преди да се съгласи на големи нови проекти или задачи.

Хиперактивен

Този тип хора не обичат да молят за помощ и са склонни да прегарят в преследване на най-високото стъпало на стълбицата на постиженията.

Устойчивото намаляване на стреса при тях обикновено изисква насърчаване на сътрудничеството като нов метод на работа.

За претоварените създайте план за делегиране, който преоценява кои елементи от проекта има смисъл да се изпълняват самостоятелно и с кои могат да помогнат други.

Саможертвен

Той се измъчва от чувство за вина винаги, когато трябва да каже „не“.

Жертва собствените си интереси в името на другите и е вероятно да изпита недоволство или прегаряне, след като поеме твърде много задължения.

За да успокои опасенията си, че не е сътрудничещ член на екипа, той може да се възползват от воденето на запис на това, което се иска от него, и на какво казват „да“ или „не“.

Осъзнаването от първа ръка на обема на проектите, с които се ангажира и в които помага, може да помогне да се преодолее чувството за вина в случай на отказ.

Истерик

Този човек може да бъде емоционално нестабилен на работното място. Често изпитва гняв или неудовлетвореност в отговор на стреса и може неволно да създаде токсична среда за другите, тъй като се бори да управлява емоциите си.

Такъв тип човек би имал полза от упражнения за медитация, йога или други упражнения за осъзнатост, предоставяни лично или виртуално чрез приложение, при условие че ги използва в момента на засилен стрес.

Той има полза да се научи да прави паузи и да диша, когато нещата започнат да излизат извън контрол, както и да взема решения с по-ясна и по-малко емоционална нагласа.

Отлагащ

Той се бори със самоизяждащо се поведение, което често се свързва с отлагане.

Може да подцени колко усилия са необходими, за да постигне успех, и да отложи за утре това, което може да свърши днес. Това го прави стресиран и претоварен, когато настъпи крайният срок.

Такъв тип служител и неговият ръководител трябва да обърнат специално внимание в разработването на балансирани и изпълними срокове за своята работа.

Самокритичен

Той се фокусира толкова много върху своите недостатъци, че се подготвя за провал с непостижими стандарти и съмнения в себе си.

Хората с този тип стрес трябва да се съсредоточат върху признаването на натиска за съвършенство и да осъзнаят как той може да навреди на успеха в работата им или на ефективното изпълнение на задачите.

Съхраняването на папка с всички имейли с положителна обратна връзка или възторжени отзиви ще помогне да се противодейства на критичния вътрешен глас.

Тревожен

Тревожният човек е обсебен от бъдещето и мрази непредсказуемостта.

Той трябва да се бори с преживяванията, които могат да попречат на продуктивността и позитивността. Може да се справи, като състави списък „мога да контролирам“ срещу „не мога да контролирам“ и се фокусира само върху първото.

В крайна сметка, разбирането на уникалните стресови характеристики на всеки човек може да се окаже ключът към по-балансиран и по-малко стресиран професионален живот за всички.