През 2021 г. хората са успявали да се съсредоточат върху екран само за 47 секунди, според Глория Марк, професор по информатика в Калифорнийския университет.

17 години по-рано, през 2004 г., времето е било много повече – 2 минути и половина.

Тази промяна се дължи на технологиите, заради чието прекомерно използване концентрацията намалява, а стресът, безпокойството и лошият сън нарастват.

Ето как може да противодействаме на всичко това:

1. Разхождайте се рано сутринта

Естествената светлина рано сутринта сигнализира на мозъка да спре да произвежда мелатонин (хормона на съня) и да започне да освобождава кортизол, който повишава бодростта.

Според Мариан Тейлър, консултант по съня и основател на Sleep Works, сутрешната разходка може да повиши концентрацията и да ви подготви за деня. С течение на времето може също така да подобри способността ви да се концентрирате, като създадете рутина, която ще помогне на тялото ви да освобождава мелатонин в точното време вечер, което пък ще ви помогне да заспите.

„Докато спим, мозъците ни организират спомени и обработват емоции“, обяснява Тейлър, цитирана от The Guardian. „Това ни помага да се събуждаме с по-бърз ум всеки ден.“

2. Приоритизирайте закуската и приемайте повече протеин

Хората, които закусват, са по-фокусирани, имат по-добра памет и когнитивни способности от тези, които пропускат, казва Джейн Търнел-Рийд, автор на The Science of Healthy Ageing. Приемането на протеин на закуска е много важно, защото помага на мозъка да произвежда невротрансмитери, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират по-ефективно, подобрявайки концентрацията и яснотата на ума.

3. Почистете работното си място

Безпорядъкът води до непродуктивност. Изследователи от Принстънския институт по невронауки са използвали fMRI скенери (технология, която показва кои части на мозъка са най-активни) и други методи, за да докажат, че постоянните визуални сигнали за хаос изтощават нашите когнитивни ресурси. Това намалява способността ни да се концентрираме.

4. Увеличете допамина си преди работа

Допаминът е известен като хормона на щастието, защото ни дава положителни усещания. Изпитваме прилив на допамин, когато се наслаждаваме на вкусна храна, спортуваме или прекарваме време с близки хора. Обикновено отлагаме тази „награда“, докато не изпълним задача, която сме си поставили. Но когато ни липсва допамин, това може да доведе до отлагане, докато търсим бързи начини да се почувстваме добре – като безсмислено зяпане в телефонa. Психотерапевтът Мелиса Амос предлага да увеличите допамина си, преди да се заемете с трудни задачи. „Седнете да работите след тежка тренировка или йога. Вашите нива на допамин вече ще са високи, което ще ви помогне да останете мотивирани и фокусирани“, съветва Амос, цитирана от The Guardian.

5. Стойте далеч от телефона си

Когнитивно-поведенческият терапевт Лиан Алстън предлага малко по-труден подход, за да се избегне разсейването от социалните мрежи: „Използвайте сейф, за да заключите телефона си.“ Ако трябва да държите телефона си наблизо, докато работите, Алстън съветва да изтриете определени приложения, така че да имате достъп до тях през браузър. Тази допълнителна стъпка ви забавя и ви прави по-внимателни към действията ви.

Тя препоръчва и да изключите известията и да зададете времеви ограничения за социалните мрежи, което може да се направи в настройките на вашия телефон.

6. Водете си дневник

Изчистете кашата в главата си, като си водите дневник. Това е също толкова важно, колкото и всяко друго нещо от списъка. Елиф Кьозе, треньор по самоувереност, препоръчва да си водите дневник, за да освободите умствената си енергия. „Използвам го като пречистване на мозъка в началото и в края на деня“, казва тя пред The Guardian. „Ако сте имали напрегнат ден или се чувствате тревожни, когато запишете мислите си, това ще ви помогне да си признаете чувствата и да ги изхвърлите от себе си. Това помага на мозъка ви да се отърве от старото и да се концентрира върху новите задачи, които има.“