Американските борсови индекси се представиха смесено във вторник, докато инвеститорите анализираха тримесечните отчети за печалбите на няколко големи компании.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха с по-малко от 0,1% спад, докато Nasdaq Composite се покачи с 0,2%. Dow и S&P 500, които миналата седмица завършиха на рекордно високи нива, загубиха позиции за втори пореден ден. Технологичният Nasdaq затвори с повишение за пета поредна търговска сесия и е само на 0,5% от най-високото си ниво, достигнато през юли.

Nvidia, която достигна рекорден връх в понеделник, падна с 0,1% във вторник, но все още е на косъм да изпревари Apple, която падна с 0,3%, като най-ценната компания в света по пазарна капитализация. Други технологични акции с голяма капитализация, включително Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta Platforms, спечелиха позиции. Microsoft напредна с 2,1%.

По отношение на движението на акциите на компаниите, които обявиха тримесечни резултати, GE Aerospace падна с 9,1%, Verizon загуби 5%, а 3M изтри 2,3%.

GE Aerospace надмина общите прогнози за продажби и печалби за третото тримесечие, но приходите от подразделението за търговски услуги не отговориха на очакванията.

General Motors и Philip Morris International се повишиха с по около 10%.

Акциите на General Motors скочиха с 9,8% след като автомобилният производител надхвърли прогнозите за продажбите и печалбата, подчертавайки успешната дисциплина на разходите и капиталовата ефективност, увеличената рентабилност от електрическите превозни средства и силата в Китай. Най-големият автомобилен производител в САЩ също вдигна долния край на насоките си за печалба за цялата година.

Акциите на тютюневия гигант PMI скочиха до небесата с 10,5%, след като компанията надмина тримесечните прогнози за продажби и печалби. Philip Morris обяви, че бизнесът с бездимни алтернативи представлява 40% от брутната печалба, като компанията повишава прогнозата си за печалбата за цялата година.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, продължи да се покачва във вторник, стигайки до 4,21%, след като в понеделник скочи до най-високото си ниво от края на юли (4,18%).

Фючърсите върху златото се повишиха с близо 1% до около 2760 долара за унция, като благородният метал продължава да се търгува на рекордно високи нива. Фючърсите на суровия петрол се повишиха с повече от 2%, продължавайки да се възстановяват от резките загуби от миналата седмица. Биткойн се понижи леко, търгувайки се на около $67 500.

Европейските фондови борси закриха вчерашната търговска сесия с понижение, като паневропейският Stoxx 600 беше надолу с 0,21%. Акциите на компаниите в туристическия и технологичния сектор се представиха по-добре, като поскъпнаха съответно с 1 и 0,8%.

Книжата на технологичните компании получиха тласък от софтуерния гигант SAP, които достигнаха рекордно ниво, след като компанията повиши насоките за приходите заради силния растеж на облачния си бизнес и поскъпнаха с над 2%.