Американските борсови индекси завършиха смесено в петък, докато на дълговия пазар доходността на облигациите продължи да расте преди доклада за работните места и инфлацията в САЩ следващата седмица.

Dow Jones Industrial Average падна с 259,96 пункта в петък, или 0,6%, приключвайки на 42 114,40.

S&P 500 се понижи с 1,74 пункта или по-малко от 0,1%, затваряйки почти без промяна на 5808,12.

Nasdaq Composite се повиши със 103,12, или 0,6%, завършвайки на 18 518,61.

За седмицата Dow пада с 2,7%, S&P 500 отстъпва с 1%, а технологичният Nasdaq отбелязва ръст от 0,2%, покачвайки се за седма поредна седмица. S&P 500 и Dow прекъсват шестседмичните си печеливши поредици.

Nasdaq беше подсилен отново от силното представяне на акциите на Tesla, които отбелязаха най-добрия си ден от повече от десетилетие в четвъртък с ръст от 22%, а в петък добавиха още 3,3%.

Членовете на великолепната седморка Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms и Broadcom също спечелиха позиции нагоре.

Следващата седмица 5 от тези компании представят отчети за тримесечните си печалби и приходи (без Nvidia и Broadcom), наред с Intel, Advanced Micro Devices, McDonald's, Eli Lilly, ExxonMobil, Starbucks и много други значими компании.

Междувременно акциите на McDonald's се понижиха с още 3%, притискайки Dow надолу, след новината, че епидемия от Ешерихия коли в няколко щата е свързана с лука в бургерите Quarter Pounder на веригата за бързо хранене.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации, която е чувствителна към очакванията за посоката на лихвените проценти (и се покачва, когато цените на този актив падат), се повиши до 4,24% от 4,20% в четвъртък. Доходността се скочи над 4,20% по-рано тази седмица за първи път от края на юли, тъй като инвеститорите прекалибрират прогнозите си за това колко агресивен ще бъде Фед при намаляване на референтната лихва по заемите.

Фючърсите на златото се повишиха леко до около 2 755 долара за унция в петък, докато биткойн падна до около 67 000 долара, което е спад от върховете му за деня от около 68 500 долара.

Що се отнася до икономическите новини, данните за потребителското настроение в САЩ, публикувани в петък сутринта, се оказаха по-добри от очакванията на икономистите. Инвеститорите се подготвят за ключови данни следващата седмица за инфлацията и растежа на БВП, както и за месечния доклад за работните места. Пазарните участници търсят още признаци, че икономиката е на стабилна основа, както и информация, която може да повлияе на предстоящите решения на Федералния резерв относно лихвените проценти.

Общоевропейският Stoxx 600, който загуби около 1% от стойността си през тази седмица, регистрира в петък понижение от още 0,03%. Най-значителна загуба на европейските борси претърпяха акциите на компаниите от туристическия и транспортния сектор, чиято стойност се понижи средно с 1,5%.