Еврото може да поскъпна с 1.9% спрямо долара от настоящите си стойности, след като преодоля ключова съпротива, прогнозират от щатската инвестиционна банка Morgan Stanley, визирайки технически анализ.

Единната валута е на път да се повиши над пика си от 17 ноември, според Ханс Редекер и Ян Станард, стратези на банката в Лондон. Следващият таргет пред единната валута е най-високата й стойност от края на март, смятат анализаторите, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

“Върхът на рейнджа от последните три месеца бе преодолян, което означава, че пътят към 1.3400 е отворен“, пишат анализаторите в писмо до своите клиенти. „Еврото продължи с тренда си на възстановяване и очакваме той да донесе по-нататъшни печалби през следващите седмици“, допълват още те.

Единната валута се търгува рано тази сутрин спрямо долара при нива от 1.3170, след като вчера се повиши до 1.3190, или най-високото й ниво от 2 май насам.

Последният път, когато единната валута се разменяше спрямо долара при нива над 134, е било на 29 февруари.

Според специалистите от Morgan Stanley, еврото ще поскъпва, освен ако не се понижи под ключовото ниво на подкрепа от 1.3040. Там е и мястото, където те биха сложили своя стоп.

Един от катализаторите за по-нататъшно повишение на единната валута би бил по-добър от очакванията индекс за бизнес климата в Германия на института Ifo. На 12 декември индексът ZEW се повиши до седеммесечен максимум.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index, добави 0.5% към стойността си и е на път да се повиши до деветмесечен максимум. Признаците за подготвяне на решение за щатската „фискална пропаст“ бяха добър катализатор за представянето на индексите в региона.

Очакванията за намиране на решение между щатските политици повлия добре и върху цената на петрола. Ценната суровина регистрира трети пореден дневен ръст, добавяйки 70 цента към стойността си до 87.90 долара за барел.

На положителна територия приключиха търговията си и щатските пазари вчера, като технологичният Nasdaq добави 1.3% към стойността си, а широкият индекс S&P 500 нарасна с 1.2%.

Доларът не съумя да регистрира по-съществена низходящо корекция спрямо йената и отново пое нагоре, връщайки се при нива на търговия над 84 йени. Изборната победа на опозицията кара пазарът да очаква увеличаване на стимулите пред японската икономика.