Доларът и йената поевтиняха спрямо повечето основни валути, вследствие на инвеститорските очаквания САЩ и Япония да продължат с монетарните стимули.

Зелените пари поевтиняха за пети пореден ден спрямо еврото, предвид на коментарите на председателя на Фед Бен Бернанке, че икономическите условия не са такива, каквито той би искал да бъдат.

Единната валута се разменя при нива от 1.3050 рано тази сутрин.

Йената поевтиня до над 3-годишен минимум спрямо еврото, достигайки ниво близко до 130 йени, което не бе преодоляно и европейската валута се върна към нива на търговия от 129.50 рано тази сутрин.

Доларът поскъпна с 6.4% спрямо японските пари през последните три дни, което е най-голямото тридневно поскъпване за щатската валута от 1988 година.

Рано тази сутрин един долар се разменя при нива от 99.35 йени, като все по-вероятно става насочването към психологическата граница от 100 йени. За последен път двойката се е търгувала над посоченото ниво през 2009 година.

„Европейската централна банка понижава размера на стимулите, докато САЩ и Япония ги увеличават“, коментира Ричард Грейс, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Bloomberg. “Налице е и широка слабост на долара вследствие на коментарите на Бернанке“, допълва още специалистът.

Фед купува държавни облигации на стойност 85 милиарда долара на месец, в третата си програма от стимули за икономиката на страната.

„Към днешна дата икономиката е далеч по-добра от това което беше преди четири години, въпреки че условията все още не са такива, каквито бихме искали“, коментира Бернанке.

Поевтиняването на долара спрямо еврото може да се ускори след преминаването на границата от 1.3040, според анализатори от Royal Bank of Canada в Хонконг.

Цената на петрола се повишава днес за втори пореден ден, след като вчера черното злато, поскъпна с 66 цента, или 0.7% до ниво от 93.36 долара за барел с доставка през май. Днес щатските фючърси на суровината добавиха нови 30 цента.

Златото отбеляза понижение за втори пореден ден, като спот цената му загуби 0.2% от стойността си до 1 570 долара за унция.