Йената се насочва към най-дългото си месечно поевтиняване от над десетилетие насам вследствие на перспективите за по-нататъшни стимули от страна на централната банка на страната.

Японската валута поевтиня спрямо еврото и долара през това тримесечие. Дефлацията в страната се е ускорила до най-високи нива от две и половина години насам, посочиха изнесени днес данни.

По-нататъшно въздействие върху посоката на търговия на японската валута най-вероятно ще окаже срещата на централната банка на страната през следващата седмица.

Еврото не успя да продължи с ръста си от вчера спрямо зелените пари, като също се насочва към тримесечно поевтиняване спрямо щатския долар. Търсенето на министър-председател в Италия продължава, което допълнително тежи над единната валута.

„Инвеститорите възстановяват късите си позиции в йени“, коментира Казуо Шираи, трейдър в Union Bank NA, цитиран от Bloomberg.

“Йената поевтиня значително и по-нататъшното й поевтиняване ще е свързано с това какво ще реши ръководителят на централната банка в Япония на срещата през следващата седмица“, допълва още анализаторът.

Йената се търгува при нива от 94.10 йени или почти без промяна спрямо вчера. Тя загуби 1.6% от стойността си от 28 февруари насам, регистрирайки най-дългото си месечно поевтиняване от 2001 г. насам.

От началото на годината йената е загубила 7.8% спрямо зелените пари, което е най-голямото понижение за подобен период от 1995 г. насам.

Средните очаквания на специалистите са за обезценка на йената до нива от 97 йени към долара до края на годината.

Европейската валута се разменя при нива от 1.2822 спрямо долара, насочвайки се към спад от 1.8% за месеца. От началото на годината европейската валута е поевтиняла с 2.8% спрямо щатския долар.

Днес щатските, европейските и повечето от азиатските пазари са затворени.

Златото се търгува с минимално изменение и се насочва към най-лошата си поредица от тримесечни загуби от 2001 г. насам.

Спот цената на благородния метал е при нива от 1 595 долара за унция, а понижението му за първите три месеца възлиза на 4.8%, след загуба от 5.5% последните три месеца на миналата година.

Среброто с незабавна доставка се търгува при нива от 28.33 долара за унция, също насочвайки се към второ поредно тримесечие на загуби.