През последните две години министър-председателят Нарендра Моди говори уверено за амбициозната си цел да превърне Индия в развита икономика до 2047 г. Сега всички погледи ще бъдат насочени към Моди и ръководения от него алианс на партия "Бхаратия Джаната" (BJP), за да се види дали ще успеят да запазят икономическата инерция и да продължат да подобряват живота на милиони хора през третия си пореден мандат.

Доверието в BJP е спаднало. Управляващата партия на Моди не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента за първи път от 2014 г. насам и сега е принудена да разчита на съюзниците си в коалицията.

"Правителството ще трябва да намери общ език и да постигне консенсус на няколко фронта, не само с партньорите от алианса, но и с други заинтересовани групи, за да прокара ключови закони в парламента и да потуши нарастващите негативни настроения в цялата страна", коментира пред CNBC Рима Бхатачаря, ръководител на отдела за проучвания в Азия в компанията за анализ на риска Verisk Maplecroft. "Неуспехът в тази насока може да доведе и до допълнителни политически проблеми за управляващата партия на следващия кръг от избори в отделните щати, насрочени за по-късно през годината".

Водената от Моди коалиция вероятно няма да спъне икономическото развитие на Индия, смятат анализатори, но посочват, че сега новото правителство ще трябва да възстанови вярата на хората и да гарантира запазването на позициите на Индия в Глобалния юг. То още не е очертало основните си приоритети. Според анализаторите обаче има четири области, които ще заемат челно място в дневния му ред.

Акцент върху инфраструктурата

Индия предприе мащабен инфраструктурни усилия и постигна значителен напредък в свързването и модернизирането на своите магистрали, железопътни линии и летища. Миналата година консултантската компания EY прогнозира, че до 2047 г. страната ще се превърне в икономика на стойност 26 трилиона долара, и подчерта, че изграждането на инфраструктурния ѝ капацитет ще бъде от ключово значение за постигането на тази цел.

"Откакто Моди е на власт, той направи всичко възможно да изгради пристанища, железопътни линии и всякакъв вид твърда инфраструктура, за да свърже бизнеса. Той ще удвои усилията си в тази насока", казва Самир Кападия, главен изпълнителен директор на India Index и управляващ директор във Vogel Group.

Индия все още изостава от Китай в тази област и трябва да се направи повече, ако се стреми към траектория на висок растеж, за да продължи да привлича чуждестранни инвеститори. По време на междинния бюджет през февруари министърът на финансите Нирмала Ситхараман оцени, че капиталовите разходи по това перо ще нараснат с 11,1% до 11,11 трилиона индийски рупии (133,9 млрд. долара) през фискалната 2025 г., като до голяма степен ще бъдат насочени към изграждането на железопътни линии и летища.

„Но подобряването на свързаността между градовете не трябва да бъде единствената област на внимание“, отбелязва Сантану Сенгупта, икономист за Индия в Goldman Sachs. "Наред със създаването на физическа инфраструктура, Индия трябва да остане непоколебима в структурните реформи. Тя трябва да обърне внимание на земята и да я отблокира, за да създаде повече инфраструктура по отношение на фабриките. Това ще стимулира растежа на работните места в индустриалния сектор“.

Анализаторите обаче подчертават, че правителството може да се сблъска с отпор по този въпрос, тъй като отслабената ръка на Моди може да направи по-трудно придобиването на земя за проекти.

"Такива цели може да се окажат по-трудни, ако партиите на щатско ниво имат квази-вето поради коалиционната структура", предупреждава Ричард Росоу, старши съветник и ръководител на катедрата по американско-индийски политически изследвания в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Подобряване на производството

През последното десетилетие Моди агресивно настояваше Индия да бъде самостоятелна и да изпревари Китай, за да се превърне в най-голямата производствена сила в Азия - особено в производството на чипове.

Американските технологични гиганти все повече пренасят част от веригите си за доставки натам. През декември Financial Times съобщи, че Apple е казала на доставчиците на компоненти, че ще се снабдява с батерии от индийски заводи за предстоящия си iPhone 16. Google също се очаква да започне производство на телефони Pixel в Индия в рамките на това тримесечие, а доставчикът на Apple Foxconn обяви, че ще увеличи инвестициите си в страната. Micron Technology трябва да представи първия полупроводников чип, произведен в Индия, до началото на 2025 г.

Прогнозите на Counterpoint Research и Индийската асоциация за електроника и полупроводници показват, че индийската полупроводникова индустрия ще бъде оценена на 64 млрд. долара до 2026 г., което представлява трикратен ръст спрямо 23 млрд. долара през 2019 г.

"Това вероятно ще бъде най-големият източник на средства за препитание за Индия през следващите пет до десет години", казва Кападия. "Моди твърдо вярва, че ако страната успее да се включи в бизнеса с производство на полупроводници и ако го направи правилно, ще може да се превърне в развита икономика."

Борба с високата безработица

В момента безработицата е един от най-големите проблеми, пред които е изправена най-многолюдната страна в света, а несъответствието в уменията допълнително изостря този проблем, коментира Сумедха Гупта, старши анализатор в The Economist Intelligence Unit.

"Вече има несъответствие между нивото на уменията на работниците в страната и търсенето на иновации от страна на работодателите. Този дисбаланс определено ще се запази през това десетилетие, а вероятно и през 2030 г.", добавя тя.

По данни на Центъра за наблюдение на индийската икономика равнището на безработица в страната се е повишило до 8,1% през април от 7,4% през март. Проучване, проведено от Центъра за изследване на развиващите се общества през април, преди изборите, показа, че безработицата е основният проблем за 27% от 10 000 анкетирани. Повече от половината (62%) от респондентите са заявили, че през последните пет години по време на втория мандат на Моди е станало по-трудно да се намери работа.

Сега от новото коалиционно правителство зависи да подобри местните образователни стандарти и обучението, базирано на умения, за да се гарантира, че хората са заети в правилните сектори, подчертават анализаторите.

"Макар че хората с висше образование и практически опит са готови да си осигурят работа в технологичния сектор, създаването на широки и справедливи възможности за заетост изисква по-всеобхватен подход", акцентира и Вивек Прасад, пазарен лидер в PwC Индия.

По думите му „новите политики в областта на образованието и професионалното обучение ще ангажират хората на всички нива на производствената верига на стойността, като гарантират, че ползите от икономическия напредък ще бъдат споделени в цялото общество".

Увеличаване на чуждестранните инвестиции

От ветерана инвеститор в развиващите се пазари Марк Мобиус до глобалния стратег Дейвид Рош, пазарните експерти остават оптимистично настроени към Индия. Националната фондова борса на Индия има обща пазарна капитализация от 4,9 трилиона долара - третата по големина в Азиатско-тихоокеанския регион, според данни на Световната федерация на борсите. Очаква тя да нарасне до 40 трилиона долара през следващите две десетилетия. Бенчмарк индексите Nifty 50 и Sensex се представиха силно през тази година - съответно с 8% и 7% от началото на годината, по данни на LSEG.

Преките чуждестранни инвестиции в страната обаче трябва да се ускорят, за да продължат да стимулират икономическия растеж и развитие, заявяват те пред CNBC, тъй като през миналата година бяха сравнително слаби поради трудната среда за финансиране с частни капитали в резултат на високите лихвени проценти в САЩ.

"Индия вероятно ще привлече по-голям приток на преки чуждестранни инвестиции от САЩ, след като лихвените проценти омекнат и средата за финансиране стане по-лесна", казва Сенгупта.

Улесняването на инвестирането в Индия също "трябва да извърви известен път", за да продължи да привлича чуждестранни средства, отбелязва, на свой ред, Прабхат Ойха, партньор и ръководител на отдела за клиентски бизнес в Азия в Cambridge Associates. Той препоръча на инвеститорите да обърнат повече внимание на банковия сектор на Индия, който сега има добро качество на растежа и практики за разпределение на капитала.

"От 2017 г. до 2019 г. наистина имаше почистване на индийските банки и днес те са в много добро състояние", акцентира той.