Акциите на Nvidia се отдръпнаха от печалбите си в четвъртък, спадайки с 3,54%, което поведе S&P 500 и Nasdaq Composite на отрицателна територия.

S&P 500 завърши с 0,3% по-ниско, след като в ранната търговия надмина 5500 пункта за първи път. Nasdaq Composite се понижи с 0,8%, прекъсвайки поредица от седем сесии на рекордни затваряния. Dow Jones Industrial Average се противопостави на тенденцията, като се покачи с около 300 пункта, или 0,8%.

При отделните акции Accenture се покачи със 7,3%, след като компанията отчете спад в тримесечните нетни приходи, но обяви скок в новите заявки, включително над 900 милиона долара, свързани с генеративния AI.

Скокът на Salesforce от 4,3% допринесе с около 65 пункта за печалбите на Dow industrial.

Акциите на Trump Media & Technology Group паднаха с 15%.

Американските фондови пазари се повишиха през последните седмици, водени до голяма степен от вълнението около изкуствения интелект. И S&P 500, и Nasdaq Composite затвориха при нови рекорди преди празника на 1 юни в сряда. Nvidia, чиито чипове захранват AI технологията, детронира Microsoft като най-ценната публична компания в света с пазарна капитализация от над 3 трилиона долара.

Водената от Дженсън Хуанг коммпания обаче не успя да продължи ралито в четвъртък, падайки с 3,5%. Това оказа натиск върху претеглените по пазарна стойност S&P 500 и Nasdaq, чиято посока е подвластна на големите компании, отбелязва The Wall Street Journal.

Притеснителното е, че пазарът е прекалено зависим само от една акция – Nvidia - която сама по себе си представляваше една трета от ръста на S&P 500 този месец преди отдръпването в четвъртък, както и 44% от ръста на индекса от началото на 2022 г. Ако Nvidia спре доброто си представяне, S&P 500 ще зависи от останалата част от пазара, която е много по-малко солидна, отбелязва пазарният наблюдател Джеймс Макинтош.

В S&P 500, който включва най-големите компании, средната стойност на акциите е приблизително там, където е била в началото на 2022 г., а над половината от настоящите съставни части са надолу оттогава, отбелязва Макинтош. Още по-лошо - само 198 акции са успели да се повишат този месец, въпреки че индексът достигна нови върхове в 11 от 13 търговски дни.

Индексът на по-малките компании Russell 2000 се понижи със 17% спрямо пика си през ноември 2021 г. и изобщо не е отбелязал напредък тази година.

Пазарите в САЩ бяха повлияни и от данните за жилищата и пазара на труда, публикувани в четвъртък, които показаха, че икономиката се забавя. Новопостроените жилища и разрешителните за строеж са намалели спрямо предходния месец, според данни на Министерството на търговията. Седмичните молби за безработица възлизат на 238 000 - повече от очакванията на икономистите.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, бенчмарк за разходите по заеми, се повиши до 4,252% от 4,216% във вторник.

В Европа Швейцарската национална банка хвана някои търговци неподготвени, като намали лихвите за втори път тази година. Банката на Англия запази основния си лихвен процент непроменен, както и норвежката Norges Bank. На този фон Stoxx Europe 600 добави 0,9%.