През последните години очарованието на традиционните морски ваканции започна да намалява за много туристи.

Пренаселените плажове, дългото чакане на популярни атракции и общата суета на масовия туризъм развалят идеалното преживяване.

В резултат все повече хора търсят алтернативни начини за опознаване на дестинации с комфорт и стил, а речните круизи бързо се превръщат в популярен избор за тези, които искат да съчетаят приключението с релаксацията, пише Euronews.

Пазарът на речни круизи бележи значителен ръст.

Според Future Market Insights през 2024 г. световният пазар на речни круизи се очаква да достигне 2,36 млрд. евро. Този ръст се дължи на нарастващото търсене на уникални преживявания и на увеличаващия се брой хора с високо благосъстояние, които търсят луксозни ваканции.

До 2028 г. размерът на пазара се очаква да нарасне до 3,77 млрд. евро, което отразява ръст от 12,65% спрямо 2023 г., прогнозира пазарният изследовател Technavio.

"Бавният лукс" на опознаването на Европа по река

За разлика от океанските круизи, които често се фокусират върху самата дестинация, речните предлагат пътешествие, при което пейзажът постоянно се променя пред вас.

Това уникално преживяване прилича на живописно пътуване с влак, но с много повече комфорт и лукс.

"На борда имаме по един член на персонала на всеки двама клиенти", разказва пред Euronews Астрид ван Вейк, директор маркетинг и продажби за Испания и Португалия на Riverside Luxury Cruises and Seaside Hotels.

"Имаме по-малко стаи на борда от обикновените круизни кораби, а освен това те са по-големи. Всички стаи са апартаменти, с кралско легло и 24-часово обслужване от иконом", допълва тя.

Речните круизни кораби обикновено са по-малки от океанските, което позволява по-персонализирано и висококачествено обслужване. Това прави тези круизи особено привлекателни за пътниците, които търсят възможности за устойчив туризъм с по-бавно и приятно темпо.

От кораба до брега с електрически велосипед

"Наричаме го още "бавен лукс", да не бъдеш в тълпата. Също така изследваме градове или села, които са по-малко претъпкани от популярните туристически дестинации", казва ван Вейк.

Привлекателността на речните круизи е че преминават през живописни пейзажи и спират в очарователни, по-малко посещавани градове. Това предлага по-интимно и задълбочено запознаване с културата, историята и кухнята на региона.

"Навигацията по река означава, че пейзажът се носи покрай нас и можем да се насладим на гледки. Корабът спира близо до или дори в центъра на селището. Групите, които слизат на екскурзии, са малки или могат сами да открият околната среда с електрическите велосипеди, които носим на кораба", обяснява ван Вейк.

По-устойчиви ли са речните круизи

Едно от значителните предимства на речните круизи е по-малкото въздействие върху околната среда в сравнение с традиционните морски. Речните кораби са проектирани така, че да са по-икономични и да произвеждат по-малко отпадъци.

"Устойчивостта е важна и където е възможно, винаги се взема предвид: например при скоростта на корабите, когато е възможно, я намаляваме и използваме най-добри технологии, за да пестим гориво. Използваме материали за многократна употреба, избягваме пластмасата, а гастрономията в голяма степен е "нулев километър". Купуваме пресни продукти в пристанищата, където спираме, и адаптираме менюто си към региона, през който плаваме", казва ван Вейк.

Традиционните морски круизи често включват големи кораби, които изразходват значителни количества гориво и генерират много отпадъци. Тези плавателни съдове превозват хиляди пътници, което може да доведе до значително екологично и социално въздействие върху дестинациите, които посещават.

За разлика от тях речните кораби са много по-малки и обикновено побират между 100 и 300 пътници. Този по-малък мащаб означава, че имат по-малък отпечатък както по отношение на потреблението на ресурси, така и за околната среда.

Карлота Галван, ръководител на отдела за устойчивост в HBX Group, подчертава уникалните предимства на речните круизи и социалната им устойчивост:

"Речните круизи обикновено привличат туристи, които са по-ориентирани към природата и биоразнообразието. Тези пътници оценяват по-бавното темпо и възможността да се насладят на фауната и флората с по-малко шум. Този вид туризъм насърчава по-дълбоката връзка и отношение към местните общности, като по този начин се повишава както екологичната, така и социалната устойчивост."

Опознайте Рона на борда на Riverside Ravel

Река Рона си проправя път през някои от най-зашеметяващите и исторически значими региони на Франция.

Луксозните круизи на Riverside плават по най-доброто, което тази река може да предложи, като спират на няколко емблематични места с един от луксозните речни кораби: Riverside Ravel.

Авиньон, известен със своята средновековна архитектура, е основен акцент в круиза. Гостите могат да разгледат известния Понт Сен Бенезе и впечатляващия Папски дворец - една от най-големите и важни средновековни готически сгради в Европа. Богатата история на града и добре запазените му забележителности го превръщат в дестинация, която задължително трябва да се види.

Арл предлага друг поглед към миналото с добре запазените римски и романски паметници, включително римски амфитеатър, в който и днес се провеждат събития. Арл е известен и с връзката си с Винсент ван Гог, който създава много от своите шедьоври тук.

Ле Бо дьо Прованс, често определяно като едно от най-красивите села във Франция, пренася посетителите назад във времето с калдъръмените улици и историческите каменни къщи.

Средновековната крепост на селото, Château des Baux, предоставя впечатляващи гледки и усещане за богатата история. Освен това Carrières de Lumières предлага завладяващо мултимедийно художествено шоу в бивша кариера, което създава уникално културно преживяване.

Регионът Камарг, известен с уникалната си дива природа и природна красота, е друга ключова спирка. Гостите могат да отидат на сафари с водач през този биосферен резерват на ЮНЕСКО, известен с розовите си фламинго, дивите коне и обширни влажни зони.

Вивие, малък град със значимо религиозно наследство, заема важно място в маршрута. Старинните улици на града и величествената катедрала "Свети Винсент" осигуряват очарователен фон за опознаване на миналото.

За любителите на храната и виното е важно посещението на Tain-l'Hermitage. Този град е известен с производството на вино и е дом на престижната фабрика за шоколад Valrhona, където гостите могат да се запознаят с процеса на производство и да се насладят на дегустации.