Американските индекси Nasdaq Composite и S&P 500 затвориха седмицата на нови върхове, след като новите данни за пазара на труда в САЩ засилиха увереността, че Федералният резерв скоро може да намали лихвите.

Печалбите удължиха серията от рекордни затваряния за двата индекса.

Технологичният Nasdaq добави 0,9% в петък, повишавайки седмичния си ръст до 3,5%.

S&P 500 се покачи с 0,5% за деня и с 2% за седмицата.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,7% за седмицата.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ спадна до 4,272%, след като в сряда се установи на 4,346%.

Данните от петък показаха, че САЩ са добавили 206 000 работни места миналия месец, продължавайки забележително силния период на наемане. Равнището на безработица обаче достига 4,1% - пореден признак, че пазарът на труда постепенно се охлажда.

Инвеститорите очакваха напрегнато данните за пазара на труда, след като изненадващо силното наемане на работна сила през май помрачи надеждите за намаляване на лихвените проценти тази година. След данните за работните места в петък трейдърите на лихвени фючърси заложиха, че има 78% шанс Фед да намали лихвите поне веднъж до срещата си през септември, в сравнение със 74% в сряда, според CME Group.

S&P 500 се e повишил със 17% тази година, подхранван от ентусиазма на инвеститорите към малка група технологични гиганти, фокусирани върху създаването или използването на технологии с изкуствен интелект.

В петък технологичните акции продължиха да растат.

Meta Platforms се повиши с 5,9%, достигайки нов рекорд за всички времена.

Производителят на чипове Advanced Micro Devices се покачи с 4,9%.

Акциите на Tesla се повишиха с 27% за седмицата, най-доброто им представяне от януари 2023 г., удължавайки ралито, което изтри загубите за годината.

В Обединеното кралство индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса се понижи с 118,34 пункта до 33987,67, след като Лейбъристката партия спечели убедителна изборна победа. По-фокусираният върху вътрешния пазар FTSE 250 се повиши с по-малко от 1%. Паундът леко се засили спрямо долара и еврото.

Френските активи се колебаят преди втория тур на изборите в неделя. Държавните облигации се повишиха, но акциите се отдръпнаха от предишните печалби. CAC 40 загуби 20,16 пункта или 0,26%, падайки до 7675,62 пункта. Шансът на крайнодясното Национално обединение да спечели парламентарно мнозинство намалява, докато опонентите му сътрудничат през последните дни.

Общоевропейският Stoxx 600 намаля с 0,94 пункта и приключи седмицата на ниво от 516,6 пункта.

Акциите на британския банков гигант HSBC поевтиняха с 2,56%, след като Bloomberg цитира свои източници, че френската банка BNP Paribas и швейцарската банкова UBS имат интерес за придобиването на германското подразделение на HSBC, специализирано в управлението на активи.